HABERBG.NET|Bulgaristan haberleri

Bulgaristan'da Türklerin güçlü sesi

Razgrad'ın Caferler köyünde şehitlik anıtı yapıldı

 

REKLAM site haberleri ilk fotoğrafın altında

АНАЛИЗ-Кой загуби от победата на Ердоган? "Труд"-Тайфур Хюсеинов, зам.-главен редактор на в. 'Заман'
Турция проведе първите от трите избори, които ще покажат пътя на страната в бъдеще. Победата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на местните избори в неделя, които преминаха в атмосферата на
референдум за управляващите, дават основание на премиера Реджеб Тайип Ердоган да се кандидатира на президентските избори през август тази година. Такъв сигнал даде самият той, като в нощта на изборите по време на традиционното за него изказване от балкона на централата на своята партия посочи, че е готов да поеме възложената му от народа задача.
Местните избори се проведоха в много напрегната обстановка, като не се очаква напрежението да спадне за предстоящите президентски избори. Следват и парламентарни избори догодина. Избирателите гласуваха за "опита" на Ердоган с оглед на това, че твърденията за злоупотреби и корупция не се отразиха на техните приходи и начин на живот.
От изказването на Ердоган се разбира, че в страната се очаква по-голямо поляризиране на страната. Освен това остават и обвиненията срещу управляващите за корупция и злоупотреби, които не могат да се решат, според получените изборни резултати. Анализаторите са единни, че единственото решение е изправяне пред независимия съд и изчистване от обвинения. Всичко това е на фона на ограничаването на свободата на словото - достъпа до ютюб и туитър бе блокиран, като тяхната съдба може да последва и фейсбук.
Без значение от крайните резултати от местните избори голяма част от коментаторите в Турция предупреждават, че на страната трябва повече демокрация. Турция не трябва да направи и крачка назад по отношение на демокрацията и човешките права и свободи.
Снимка:HABERBG-Hasan MOLLA
Изборите бяха разглеждани и като двубой между Ердоган и базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. "Това не е битка между Гюлен и Ердоган, а между Ердоган и демокрацията", твърди Ихсан Йълмаз, доцент по политически науки в университета "Фатих". Кой е обаче Гюлен?
"По делата ще ги познаете. Така се разграничава учителят от един неистински учител. По този начин може да разграничим и учителя Фетхуллах Гюлен от онези, които може би говорят правилните думи, но всъщност не са учители." Така представи пред българската публика турският мислител и ислямски учен Фетхуллах Гюлен академик Ростислав Рибаков от Руската академия на науките през 2009 г. при представяне на книгата "Към глобална цивилизация на любов и толерантност", издание на "Труд". Според руския учен Фетхуллах Гюлен е "един от великите учители на доброто". По думите на академик Рибаков, ако Ганди е режисьор на един исторически процес, то Гюлен е конструктор на процеса.
Според главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи една от великите личности, които Всевишния изпраща, за да предадат на съвременен език какво е любов и толерантност, за да ни покажат как трябва да се отнасяме и как трябва да се обичаме, е Фетхуллах Гюлен. За учителя, просветителя, философа Гюлен Видинският митрополит Дометиан казва, че "нашият Творец и Промислител за човешкия род изпраща и сега, в ХХI век, такива личности, които да сеят семената на доброта, на любов, на толерантност".
Та кой всъщност е Фетхуллах Гюлен? 
Той е роден през 1941 г. в село Коруджук, област Ерзурум, Турция. Още в ранна възраст Фетхуллах Гюлен Ходжаефенди (Учителя) наизустява Корана и става хафуз. Служи като имам и проповедник главно в Одрин и Измир, както и в други градове. Владее арабски и персийски. Харизматичният мислител има поместени многобройни статии в списания и вестници. Автор е на около 60 книги, част от които са преведени на български, на религиозна, научна, философска и литературна тематика. В различни реномирани университети в развити страни като Америка, Холандия, Австралия и др. идеите му са обект на изследване, като само в Европа има над 200 млади учени, които изследват и публикуват творбите на Гюлен. Редица университети са основали катедри на името на този изключителен човек. През 2008 г. Гюлен е обявен за мислител номер 1 в света от сп. "Форин полиси".
Гюлен се среща с папа Йоан-Павел, както и с Вселенския патриарх Вартоломей, и с равина Елияху Бакши Дорон. Той е първият човек от ислямския свят, който осъди терористичните актове на 11 септември в САЩ, публикувайки мнението си в американските вестници.
Гюлен счита, че невежеството е извор на всички злини и затова насърчава обществото да инвестира в образованието. В различни страни по света създадените по инициатива на Гюлен училища изграждат мостове на мира между държавите и народите.
Например децата на бошнаци, сърби и хървати в Босна и Херцеговина, които някога воюваха помежду си, учат заедно като братя. Такива училища има по целия свят. Възпитанието и обучението в тези колежи е изключително светско, съобразено със законодателството в съответните държави.
Фетхула Гюлен наруши дългото си мълчание и проговори пред в. "Заман" по темите, които горещо се дискутират в турското общество след 17 декември 2013 г. Той искрено отговори на въпросите, свързани с мегаделото за корупция и злоупотреби, за обидите и клеветите по свой адрес, отправени лично от премиера Реджеб Ердоган. 
Recep Tayyip Erdogan
 Реджеб Тайип Ердоган
Видно бе, че Гюлен се е огорчил от неуместните квалификации по негов адрес, но огорчението не се бе трансформирало в песимизъм; напротив, той се молеше за светлината, която ще изгрее след тъмния мрак.
Той се притеснява от това, че всеки спорен проблем в Турция се приписва на движение "Хизмет", на което е идеен основател. Обръща внимание на факта, че съществува рефлекс, чрез който всеки неизяснен въпрос се приписва на движението и по този начин авторите на подобни деяния се мъчат да изчистят образа си. Той постави акцент върху необходимостта от подкрепяне на върховенството на закона и универсалните ценности независимо от обстоятелствата. Според харизматичния мислител не става въпрос за конфликт между правителството и движението, а за ограничаване на правата и свободите в Турция. Ердоган обаче не мисли така, ето защо Гюлен и движението му "Хизмет" станаха неговият виртуален враг. А Ердоган е победителят. Засега.
ТАЙФУР ХЮСЕИНОВ*
*Авторът е зам.-главен редактор на в. "Заман"- България

Публикацията е взета от сайта на вестник "Труд"
www.trud.bg

Site haberlerin en altında reklam