REKLAM

Dr. Bülent Yıldırım:Bulgaristan'da 1 milyon 500 bin kişi Türkçe konuşuyor

🔺 Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü
Öğretim Üyesi Dr. Bülent Yıldırım



Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bülent Yıldırım, Balkanlar'da 2 milyon civarında kişinin Türkçe konuştuğunu belirtti.

Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkler'in ve Türkçe'nin Balkanlar'daki varlığını koruduğunu ifade etti.

Türkçe'nin Balkanlar'da yaşatıldığını ifade eden Yıldırım, bölgedeki en yoğun Türk nüfusun Bulgaristan'da olduğunu söyledi.

''Bulgaristan'da 1 milyon 500 bin kişi Türkçe konuşuyor''

Türklerin, Bulgaristan nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:


"En son 2011 sayımlarında, ana dili Türkçe olan nüfus 605 bin kişidir. Tabii bu rakam tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Bir önceki 2001 sayımında 746 bin civarındaydı. Bunun düşük gözükmesinin nedeni, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne girmesinin ardından binlerce Türk, Avrupa'ya çalışmaya gitti ve sayımda orada olmadıkları için nüfus az gözükmüştür. 


Bulgaristan'da hala 800 bin civarında Türk var. Türkçe konuşan Müslüman Romanlar'la birlikte bu sayı 1 milyon 500 bin civarındadır. Bulgaristan'da 1 milyon 500 bin kişinin Türkçe konuştuğunu söyleyebiliriz."

Bulgaristan dışında kalan ülkelerde de Türk soydaşların Türk diline sahip çıktığını ifade eden Yıldırım, Türkçe'nin Balkanlar'da varlığını koruduğuna işaret etti.

''2 milyon civarında insan Balkanlar'da Türkçe konuşuyor''

Dr. Bülent Yıldırım, 


"Yunanistan Batı Trakya'da 150 bin Türk nüfusu var. Bunun yanında Rodos, İstanköy ve 12 Adalar'da az da olsa 5 bin kadar bir Türk var. Romanya'da 150 bin civarında bir Türk nüfusu var. Makedonya'da 100 bin, Kosova'da ise 70 bin civarında bir Türk nüfus var


Bu rakamlara baktığımızda Bulgaristan'da Türkçe konuşan 1 milyon 500 insanla birlikte 2 milyon civarında insanın Balkanlar'da Türkçe konuştuğunu ve Türk dilini yaşattığını söyleyebiliriz." diye konuştu.
🔺''1923'ten bu yana Bulgaristan'dan Türkiye'ye, 1 milyona yakın
Bulgaristan Türkü göç etmiştir'' dedi

"En yoğun göç Bulgaristan'dan"

Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Balkanlar'dan en yoğun göçün de Bulgaristan'dan olduğunu söyledi.

Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon Türk'ün Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ettiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:


"Bulgaristan, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra en çok göç aldığımız ülkedir. 1923'ten bu yana Bulgaristan'dan Türkiye'ye, 1 milyona yakın Bulgaristan Türkü göç etmiştir. Özellikle 1989-1993 yılları arasında 350 bin kişi Türkiye'ye göç etmiştir



Bu göçler Bulgaristan Avrupa Birliği'ne girene kadar devam etmiştir. Bulgaristan'ın Osmanlı idaresinden çıktığı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan bugüne kadar ise toplam 1 milyon 736 bin 465 Türk, Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmiştir" dedi.

Kaynak: AA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓