REKLAM

Ukraynalı sığınmacılar Bulgaristan'dan kaçıyor, bir günde 5 bin kişi ülkeyi terk etti

Varna bölgesine yerleşen Ukraynalı sığınmacılar  Fotoğraf: BGNES

Savaştan kaçıp Bulgaristan'a sığınan Ukraynalılar, Karadeniz tatil beldelerinde konakladıkları otel işletmecileri devletin kişi başı vermiş olduğu günlük 40 leva yardımın masrafları kurtarmadığı ve yaz sezonu dolayısıyla hükümetin çözüm bulmasını istemişlerdi.


 Hükümet, yaz sezonu geliyor diye 1 Haziran'dan itibaren yurdun iç kesimlerinde devlete ait tesislerde barınmalarını istiyor. Sığınmacılar bu talebi sıcak bulmayarak, kendileri kira arayışında bulunmaya başladı veya Ukrayna'ya geri dönmeye başladılar.


Sözde bugün 250 kişilik ilk kafile kaldıkları otellerden alınıp, Varna Tren Garı'ndan hareketle yurdun iç kesimlerinde devlete ait tesis ve lojmanlara taşınacaklardı. Ancak sadece 5 kişinin tren garına geldiği görüldü.


Bulgar kurumları organizasyon yapmış, polis mültecilerin hareketi için bir koridor sağlamıştı, onları Zlatni Pyasatsi 'den Varna'daki tren istasyonuna götürmek için dört otobüs tahsis edilmişti, ama o otobüsler eli boş döndü


Sabah erken saatlerde, şehirdeki tren istasyonuna Devlet Mülteciler Dairesi Başkanı Mariana Toşeva geldi. Burada gazetecilere konuşan Toşeva, son 24 saatte 5 binin üzerinde Ukrayna vatandaşının ülkeden ayrıldığını duyurdu. Güvenlik gerekçesiyle sığınmacıların hangi tesislere ve ne zaman  taşınacaklarını bildirilmeyeceğini aktardı.


Varna Valisi Blagomir Kotsev, Varna bölgesinde yaklaşık 20 bin sığınmacının yerleştiğini, bunlardan 3 bini geri döndüklerini,7 bin kişinin de 1 Haziran'a kadar yurdun iç kesimlerine taşınmalarını kabul ettiklerini açıkladı.

 ''Bugün yaklaşık 200-250 kişiyi taşınması planlanmıştı, ancak bu sabah çoğu kişi seyahat etmeye reddetti, konaklama aramaya veya Ukrayna'ya geri dönmeye karar verdiklerini söylüyorlar'' dedi.


Vali Kotsev, Varna bölgesindeki devlet tesislerinde ancak en muhtaç 500 ile 1000 mültecinin  ağırlanabileceğini sözlerine ekledi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓