REKLAM

РИОКОЗ изчисли: 61 % непушачи, 39 % пушачи

д-р Иван Александров
Регионалната здравна инспекция в Хасково е готова да бъде безпощадна в приложението на наредбата за ограничаването на тютюнопушенето на обществени места, обявиха днес „здравните“ на пресконференция. Новият по затегнат режим предвижда в питейните заведения залите между пушачи и непушачи да бъдат изолирани със стени и въздухонепроницаеми врати или прегради. Заведенията пък които са под 50 кв метра площ трябва да избират: или само за пушачи или само за непушачи. Наредбата влиза в сила от 1-ви януари следващата година. 


„Не мога да скрия задоволството си“ коментира началникът на дирекция опазване на общественото здраве д-р Иван Александров. Докторът бил непушач и твърдо бил убеден че в Хасково непушачите са абсолютно мнозинство. Когато срещна невярващите погледи на присъстващите журналисти, доктор Александров изби рибата с категорична статистика: 61% от населението са непушачи. 39% били пушачи. Статистиката била на д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве“ към министерството на Здравеопазването. Изчисленията на д-р Александров, но само за Хасково, били приблизително същите-60 на 40.
„Сега ресторантьорите ще наддадат вой, но това е положението“ заключи докторът и изрази съжаление че гратисният срок за пригодяване на заведенията към промяната ще бъде много малък., само до края на годината.
Глобата за едноличните търговци които не изпълнят изискванията са от 300 до 1 500 лв, за юридическите лица-от 500 до 10 000. Самите пушачи които пък не пушат на обособените за това места ще бъдат наказвани с 50 до 300 лв. 

Haskovo.net

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓