REKLAM

Mülteciler Bulgaristan'ı rağbet etmiyor

Bulgaristan,yoksullukla baş etmediği için mülteciler kaçıyorFOTO:BGNES
Eurostat verilerine bakacak olursak, Bulgarista’ın mültecilerin rağbet ettiği bir güzergah olmadığını görürüz. Bu gösterge açısından, komşu Romanya ile beraber AB’de en az mültecisi bulunan ülkeyiz. Ayrıca toplumla bütünleşme konusunda da zorluklar mevcut.
Dört ay önce başlatılan kampanya, farklı girişimlerle bu insanlara yardım eli uzatmayı hedefliyor.Bulgaristan’da mültecilerin günlük hayatı, yoksulluk, işsizlik, güvensizlik, çaresizlik içinde geçiyor. Dil sorunu da büyük bir engel teşkil ediyor.Doktorda sıradan bir muayene bile, dil probleminden dolayı büyük bir soruna dönüşebilir.
Mülteciler hangi ülkelerden geliyor?
Çoğu Rusya, Ukrayna, Moldova ve Afganistan. Son dönemlerde Suriye'li, Arap ve Çin'li sığınmacıların sayısı da arttı. Mülteci sorunlarıyla uğraşan “Bilgilendirme Merkezi” uzmanı Yordan Boyanov, ayrıntılı bilgi verdi. İnsan Sofya pazarlarında gezerken, birçok Arap ve Çin mağazasına ve dükkanlara rastlar. Sahipleri müşterilerden memnun kazançlarını makul olarak görüyorlar. Bu insanlar bir şekilde Bulgar ortamına uyum sağlamayı başarmış.
Mültecilerin çoğu Slav dillerini konuşulmayan ülkelerden geliyor. Topluma entegre edilmesinde büyük zoruklar çekiyor. Bilgilendirme levhaları ise her yerde sadece Bulgarca. Bu durum da hoş değil. Büyük şehirlerde İngilizce tabelalar mevcut, ancak çoğu o dilleri de bilmiyor. Eğitim Bakanlığında dil kursları düzenleniyor. Bu konuda dil kurslarına katılmaları önemli. Göçmenler aynı zamanda nerede ücretsiz doktor yardımı alabileceklerini de merak ediyor”.
SAĞLIK SORUNU TEŞKİL EDİYOR
Fakat mültecilerin çoğunda hiçbir sigorta yok. Hastaneye girmesi için cepten para ödemesi gerekir. Çoğu sağlık bedelini ödeyecek güçte değil. Hal böyle olunca hastalıklar da yaygınlaşıyor. Bu insanlar gerçekten yardıma muhtaç. AB’nin kampanyası da bu yönde etkili olmaya çalışacak. Mülteci sayısının yüksek olduğu Sofya, Plovdiv, Varna, Kırcali, Burgas gibi büyük şehirlerde kampanya programları düzenlenecek.  
Destek dahilinde www.immigrant.bg.eu sitesi açıldı ve ülkeye yeni gelen mültecilerin sorunlarını, sorularını paylaşabileceği bir forum oluşturuldu.Göçmenlere yardım yolunda sitedeki bilgiler büyük önem sağladı. Soru- cevap bölümlerine ilgi yoğun oldu.
Türkçesi: Sevda Dükkancı
Bulgaristan Radyosu(BNR )

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓