REKLAM

Türkan Çeşmesi Bursa'da açıldı

Türkan Çeşmesi Bursa'da açıldı

Bulgaristan'da Türklere uygulanan asimilasyon politikalarına karşı direşin simgesi olan ve 1984 yılında henüz 18 aylık iken, annesinin sırtında rejimin askerleri tarafından vurularak şehit edilen Türkan bebeğin anısını yaşatmak amacıyla Bursa'da yaptırılan Çeşme, törenle hizmete açıldı.
1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşanan asimilasyon politikaları sonucu büyük baskılara maruz kalan Türkler, sessizliğini 1984 yılında bozmuştu. Killi Bölgesi'nde yaşayan Türkler, 26 Aralık 1984 tarihinde kadın erkek, çoluk çocuk bir araya gelip, ellerinde hiçbir silah bulunmadan savunmasız bir şekilde bugünkü adı Benkovski olan belediye binasına doğru yürümeye başladı. Rejimin askerleri, tamamen savunmasız olan Türk halkını yaylım ateşine tutarken, henüz 18 aylık olan Türkan Feyzullah annesinin sırtındaki kundakta başından vurularak şehit oldu. 
Bulgaristan genelinde Türk direnişinin simgesi olan Türkan Bebek anısına, şehit düştüğü Killi'nin Yurtçular Köyü'ne bir anıt Çeşme yapıldı. Çeşme ve yanı başındaki mezarlık soydaşlar ve Türkiye'den gidenler tarafın ziyaret ediliyor.
Bursa'DA DA YAŞATMAK İÇİN
Türkan bebeğin anısını Bursa'da da yaşatmak için merkez Yıldırım İlçesi Millet Mahallesi'ndeki Yunusemre Orkide Parkı içerisine Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yaptırılan çeşmenin açılışı nedeniyle düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep AltepeAK Parti Bursa milletvekilleri Mustafa ÖztürkHakan ÇavuşoğluMustafa Kemal Şerbetçioğlu, Yıldırım Belediye Başkanı AK Partili İsmail Hakkı Edebali, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Yüksel Özkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu milletin sadece Balkanlar'da değil, Anadolu'da da yok edilmek istendiğini ancak bu amaca kimsenin ulaşamayacağını söyledi. Türk Bayrağı'nın hiçbir zaman inmeyeceğini, ezanların hiçbir zaman susmayacağını kaydeden Başkan Altepe, "Biz bunun için 10 yıldır Balkanlar'da çalışıyoruz. Ecdadımızın bundan 625 yıl önce Türk ve Müslüman toprağı yaptığı Balkanlar bizim için ecdat emaneti. Bu emanete sahip çıkmak için elimizden gelini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi. 
Kendisinin de Bulgaristan göçmeni olduğunu hatırlatan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ise, 100 yıl süren asimilasyon politikaları ile Bulgaristan'da camilerin kapatıldığını, sünnetin ve kurban kesmenin engellendiğini kaydederek, ancak Türk hükümeti olarak o bölgedeki Türklerin her zaman yanında olduklarını vurguladı.
TÖRENE TÜRKAN BEBEĞİN AĞABEYİ DE KATILDI
Bulgaristan'da Türk direnişinin simgesi olan Türkan Bebeğin ağabeyi Turhan Öztürk de, Bulgaristan'da yaşayan Türklerin 1980'li yıllarda büyük acılar çektiğini belirterek şunları söyledi:
"Türk ve Bulgar halkı neredeyse kardeş denilecek kadar yakın, sorunsuz bir şekilde birbiriyle yaşıyordu. Ancak dönemin rejimi tarafından Türkler üzerinde baskılar başladı. Kimliğimizi yok etmek istediler. Yaşananlar karşısında sessiz kalmayan Killi köylüleri, kadın erken çoluk çocuk 26 Aralık 1984'te belediyeye yürüyüşe geçti. Tamamen savunmaz halkın üzerine askerler tarafından yaylım ateşi açıldı. Annemin sırtında henüz 18 aylık dünyadan bihaber olan kardeşim, başından vurularak oracıkta şehit oldu. Ancak bu yaşananlar hiçbir millete zorla benliğinin unutturulamayacağını gösterdi. Burada yaptırılan çeşmenin neyi temsil ettiği, gelecek nesiller tarafından iyi bilinmeli." Konuşmaların ardından protokol üyeleri, çeşmenin açılışını törenle gerçekleştirerek su içti. Türkan Bebek ve bölgedeki direnişi anlatan şiirleri dinleyen vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı.
75 BİN TL'YE MAL OLDU
Millet Mahallesi'ndeki Yunus emre Orkide Parkı içerisine yaptırılan Bursa'daki Çeşme ise; Bulgaristan'da uygulanan asimilasyon politikalarından kaçıp Killi Bölgesi'nden Bursa'ya yerleşen vatandaşlar tarafından kurulan Killiler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nce Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yaptırıldı. Bulgaristan'daki asıl örneğine uygun olarak projelendirilen ve açık renk traverten taştan imal edilen çeşmenin tüm ayrıntıları el işçiliği ile üretildi. 3 yüzünde de Osmanlı motifleri kullanılan Çeşme, 75 bin TL'ye mal oldu.

Kaynak:AA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓