REKLAM

Standard Profil,Bulgaristan'da büyümeye devam ediyor

http://www.chambersz.com/a/images/stories/sp2015/img_3758.jpg
Standard Profil CEO’su Turhan Semizer, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe 2.fabrikanın açılışını yaptılar.

Törende konuşan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, altyapısı kurulduktan sonra üretim tesislerinin mutlaka geleceğini belirterek, “Bugün Maritsa Otoyolu’nu açıyoruz. Bir sonrakini de bir ay içinde açacağız. Bu hükümet desteği, üretim yapan şirketlere hem Türkiye hem de tüm Avrupa’ya olan ticaretlerinde nakliye avantajı sağlayacak” dedi. 

Svilengrad’ı aşacak bir demiryolu projesine 350 milyon euro civarında yatırım yaptıklarını açıklayan Borisov, “Maritsa Otoyolu tamamlandıktan sonra İstanbul’daki arkadaşlarımızla kahve içebilmek için çok daha hızlı seyahat edebileceğiz. AB kaynaklarıyla yapılan bu yatırıma Bulgaristan da yüzde 10-15 seviyesinde katkı sağladı” diye konuştu. 
http://www.chambersz.com/a/images/stories/sp2015/img_3760.jpg
Başbakan Borisov ile Gökçe arasında sıcak samimiyet var.


“Küçük bir parça üretimi için 10.5 milyon euro yatırım yaptık” 
Standard Profil CEO’su Semizer de Bulgaristan fabrikasının 2005’te ilk yurtdışı yatırımı olarak faaliyete başladığını fakat sonrasında büyümediğini anlatarak, bu fabrikaya yeni proje olarak ilk defa geçen yıl Mercedes’in Smart projesini, daha sonra da Volkswagen’in minibüs projesini aldıklarını söyledi. “Daha sonra ise Opel’in yeni Astra’sına nomine olduk. 

Proje kapsamında da yeni fabrika yatırımı kararı aldık” açıklamasını yapan Semizer, “Bu çok büyük bir proje. Yılda 450 bin araç üretilecek. Biz Yeni Opel Astra’ların bütün cam kanallarına nomine olduk. Tüm dünyada üretilecek Opel Astra’ların bu parçasını biz veriyoruz” dedi.
 http://www.chambersz.com/a/images/stories/sp2015/img_3761.jpg
Proje kapsamında Opel’in kendilerinden özel bir tasarım talep ettiğini aktaran Semizer, “Dünyada kendi alanımızda bir ilke imza attık ve ilk defa iki farklı malzemeyi biz evlendirdik. Bir tarafta kauçuk parça var, diğer tarafta da camı stabilize edip rüzgar sesini azaltmak için plastik bir malzemeyi enjekte ediyoruz ve ikisini birlikte kalıplıyoruz. Bu, çok ciddi bir bilgi birikimi, teknoloji ve yatırım gerektiriyor. 
 http://www.chambersz.com/a/images/stories/sp2015/img_3766.jpg
Küçük bir parçayı üretmek için, tek bir proje için yalnızca makinelere 8.5 milyon euro, binayla birlikte ise 10.5 milyon euroluk yatırım yaptık” bilgilerini verdi. Semizer, merkezlerinin İstanbul’da olduğunu, Düzce ve Manisa’da da fabrikalarının bulunduğunu söyledi. 7 bin 400 kişiye istihdam sağladıklarını, bu rakamın 4 bin 300’ünü Türkiye’deki çalışanların oluşturduğunu söyleyen Semizer, Bulgaristan’daki fabrikalarında bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını ve yeni fabrika ile bu rakamın 1500’e yükseleceğini açıkladı. 
 
http://www.chambersz.com/a/images/stories/sp2015/img_3765.jpg
“2019’da 450-500 milyon euro ciro hedefliyoruz” 
Geçen yıl 200 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını ve 22 ülkeye ürün gönderdiklerini açıklayan Semizer, “Ciddi bir ihracat geliri sağlıyoruz. Katma değerimiz çok yüksek. Dikey entegre olmuş bir şirketiz. Ciromuzun içindeki hammade oranı yüzde 40. Daha çok katma değer üretiyoruz. Geçen yıl 345 milyon euroluk ciroya imza attık. 2019 yılında ise 450-500 milyon euroluk ciro hedefliyoruz. 

Bu rakamın en az 100 milyon euroluk kısmını da Çin ve Meksika’daki fabrikalardan elde etmek istiyoruz” dedi. “Ciromuzun büyük kısmı halen Türkiye’de olsa bile ilk fabrikasını Bulgaristan’da açan, Çin, İspanya, Tunus ve Meksika’da fabrikası olan bir grubuz” ifadelerini kullanan Semizer, “Avrupa’daki pazar payımız yüzde 20’nin üzerinde.

Her 5 araçtan biri bizim parçamızla üretiliyor. 
http://www.chambersz.com/a/images/stories/sp2015/img_3795.jpg 
Özellikle premium araç üreticileri olarak bilinen Audi, Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi firmaların üreticisiyiz” diye konuştu. “Bizim handikapımız Türkiye’ye ve Avrupa’ya çok bağlı olmak” açıklamasını yapan Semizer, “İşimizin büyük kısmı Avrupa’da. Otomotiv Avrupa’da zaten büyümüyor. Pazar payımız hala büyüdüğü için sıkıntı çekmiyoruz ama bunu sonsuza kadar büyütmeye imkan yok. Biz şirket olarak büyümeyen bir pazarda oyuncuyuz. Büyümeyen pazarda gücümüzü korurken, daha zayıf olduğumuz pazarlarda büyümeye çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Neden Türkiye değil de Bulgaristan... 
Yeni proje için Bulgaristan’ı tercih etmelerinin nedenlerine değinen Standard Profil CEO’su Semizer, Bulgaristan’da emek yoğun çalışmalarda daha rekabetçi bir ortam olduğunu, Bulgaristan’ın Düzce’ye göre Avrupa’ya daha yakın olduğunu söyledi. Semizer, “Keşke bunu Türkiye’ye yapabilseydik ama Türkiye, Bulgaristan’a göre daha rekabetçi değil. Bu alanlarda Türkiye’nin çok ciddi handikapları var. Yeni toplu sözleşmeden çıktık ve bunu işçilerimize anlatmada güçlük çektik. 
 Standard Profil Group откри завод в Стара Загора
Yalnızca ücret sendikacılığı yapılmamalı. Türkiye'nin emek yoğun işte rekabetçi değil. Bu maalesef uzun sürede taşınılabilir bir yük değil. Bulgaristan’daki maliyetlerle bunu Türkiye'de üretemiyoruz. Bu çok acı bir durum. Türkiye’de büyüyemiyoruz ama Bulgaristan'da büyüyoruz” dedi.
"Çin'de büyüyeceğiz, Brezilya'da fabrika açacağız"
Çin’de bir firma ile yeni bir proje için anlaştıklarını anlatan Semizer, “Ayrıca yeni fabrikamızda üreteceğimiz Opel Astra’ların parçalarını Çin’deki fabrikada da imal edeceğiz. Çin’de büyüme trendine giriyoruz. 

Bunlarla birlikte kauçuk hamurunu Çin’de üretmeye yönelik bir projemiz de var. Bu kapsamda yatırım yapacağız. Çin’de sektörde ciddi bir rakip haline gelmeyi istiyoruz” diye konuştu. Semizer, orta vadede Brezilya’ya da fabrika kurmayı planladıklarını açıkladı.
  
HÜLYA KESKİN /STARA ZAGORA
Kaynak:Dünya Gazetesi

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓