REKLAM

Акцията по издирване на замръзнали щъркели продължава в Делиормана

Снимкa:Салим Салих
Добри хора от каолиновското село Наум спасиха 9 премръзнали щъркела. 


Те са прибрани на топло в къщата на Назми Мюсреф, който ги е намерил в края на селото, близо до гората – съобщи кмета на селото Гюрджан Емин. Птиците са намерени в безпомощно състояние, целите покрити с лед в землището на селото, а спасителите им обещават да се грижат за тях в домашна обстановка въпреки, че са безработни и не разполагат с пари за да ги изхранват с риба и пилешко месо докато се оправят напълно.

6 ДНИ ПРОДЪЛЖАВА АКЦИЯТА  ПО ИЗДИРВАНЕ НА ЗАМРЪЗНАЛИ ЩЪРКЕЛИ

Рязката промяна на времето в Североизточна България накара много хора да се погрижат за щъркелите в района. Птиците издържат на ниски температури, но не и когато са навалени от леден дъжд. Затова постъпката на хората е изключително благородна и навременна. От неделя вечерта собственикът на мандра „Надежда“ в село Климент Уруч Сьонмез заедно с работници от фирмата му се включиха в издирването на премръзнали щъркели в района на селото. 


Уруч Сьонмез-собственик на мандра  (в червено яке) заедно с работници на фирмата се включи а акцията по издирването на бедстващите щъркели  

Вече са намерени и прибрани в сайвантите на семейното ранчо намиращо се между мандрата и животновъдната ферма над 12 щъркели. За тях се грижи ветеринарния лекар на фирмата д-р Бахтияр Кадир и районният ветеринарен лекар д-р Щерев. Един от щъркелите е намерен със счупени криле, но ветеринарите са казали, че ще го „съживят“ с лекарства и храна. В района на селото бездомните кучета явно са нападнали и обезглавили няколко от щъркелите, които също са прибрани. С идването на щъркелите цената на рибата – основна храна на животните в магазините поскъпна с 0,60 лв. Вече се продава за 3,60 лв./кг. – казаха местни жители на селото. Въпреки това обаче добрите хора на Лудогорието купуват риба и дават на премръзналите животинки. Според Уруч Сьонмез акцията по издирването на премръзналите щъркели ще продължи до стопяването на снега и настъпването на пролетта. 
Ние сме благородни хора и не можем да оставим щъркелите в беда. Те са по специални животни носят щастие, здраве, берекет и са ни на гости трябва да ги приемаме и когато са в беда да им помагаме. За тях сега купуваме риба и пилешко месо без кости за да могат бързо да се възстановят от шока който им сервира природата“ – каза още Уруч Сьонмез – собственик на мандра „Надежда“ в село Климент. 

Кметството също е приютило четири бедстващи птици. След ледения дъжд ги намерили на пътя в близост до селото в тежко състояние. Затоплили ги и ги нахранили - с черен дроб, кренвирши и риба. Кметът Неджми Халил им оказва медицинска помощ, защото е ветеринар.


Акции в помощ на замръзнали щъркели имаше и в село Браничево. Там 5 – 6 младежи  обиколиха местностите около селото и  прибраха в домовете си по 1 – 2 щъркели. Особено активни в издирването бяха Мустафа и Басри Билял (Чечито). Сега ден-два след като щъркелите се пооправиха са предадени на д-р Щерев, който се грижи за тях.
В Ясенково кметството организира също акция за помощ на замръзнали или намиращи се в беда щъркели. Около селото доброволци намериха само 3 щъркели за които се полагат грижи в тези студени уж пролетни дни.


Информация на Салим  САЛИХ


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓