REKLAM

ЩРИХИ ОТ ЖИВОТА НА МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК В СОФИЯ(6)

       
(ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

  По повод смъртта на Кемал Ататюрк главният редактор на в. „Слово” Мечкаров пише: 
Мустафа Кемал е хирург, който безмилостно разряза тялото на Османската империя”.

 А Данаил Крапчев в „Зора”: 
Никой не може да се съмнява, че делото на Ататюрк ще пребъде. Но заедно с него ще си отидат три неща: пламенен характер, силна и безкрайна енергия, мисъл и непреклонна воля.
         Директорът на в. „Слово” и депутат Тодор Кожухаров през 1938 година пише: 
Името на Ататюрк, изпълнено със слава и достойнство, остава завинаги изписано върху скалите над Анкара като незабравим спомен и урок за бъдните поколения. На тази земя, този много голям и могъщ човек живя като наш съвременник. С гръмотевичен удар той отбиваше нашествието на чуждите войски, като остра сабя решаваше договореностите, с един удар успя да премахне венеца и трона на халифа. Освободи страната си, събуди националната страст на своя народ, изпаднал в безнадеждност, и създаде модерно гражданско общество. Ето, това е чудото, което извърши пред очите ни като свое лично дело Ататюрк. След смъртта на този изключителен човек светът вече не е толкова интересен.”

Съболезнованията на официална България във в. „Зора” 

       Съболезнованията на официална България във в. „Зора” от 10.11.1938 г. са обобщени в „Съболезнования на Н.В. Царя по повод смъртта на Ататюрк” с подзаглавие „Други съболезнования”. Съобщава се, че веднага след получаване на съобщението за смъртта на Мустафа Кемал знамето над двореца било снизено наполовина. И че Н.В. Царят е изпратил съболезнователна телеграма до А. Ренда, председател на Меджлиса. Освен това по заповед на Н.В. Царя генерал-адютантът Цанев и началникът на канцеларията  г-н Попов са посетили турския пълномощен министър в София г-н Беркер, комуто изказали съболезнованията на Царя.

    В същото време съболезнования са изказали министър- председателят д-р Кьосеиванов, председателят на Народното събрание г-н С. Мошанов, както и шефовете на дипломатическите мисии. В същия брой има още няколко статии. Под формата на спомени и лични впечатления английският журналист Уорд Прайс разказва: 
За онези, които знаеха стара Турция, промените които той извърши, биха изглеждали немислими. А той бе само в началото на необикновените си дела, които превърнаха Турция от средновековна в модерна държава. Последователно и безпощадно Кемал Ататюрк модернизира своя народ, като унищожи с кратки укази учреждения и традиции, които бяха съществували хиляди години…” 
Българска делегация на погребението на Кемал Ататюрк

В броя си от 13 ноември 1938 година в. ”Зора” изнася подробности за българската делегация на погребението на Кемал Ататюрк. „Съставът й: Официалната делегация, която ще представлява България на погребението на починалия председател на Турската република, е вече  определена. Делегацията има следния състав: Представител на Н. В. Царя генерал Панов, представител на българското правителство - министърът на войната генерал Теодоси Даскалов и представител на българската войска - началникът на столичния гарнизон генерал Константин Лукаш. 

По същия случай ще бъдат изпратени 72-ма български войници…” В статията „Заветът на Кемал Ататюрк” пише: „…Заветът на покойния К. Ататюрк, а именно, че нова възродена Турция не ще позира вече със своите щикове, а със своята икономика, върху която се крепят и щиковете… Нова Турция не ще бъде една държава завоевателка, както е било в миналото, а една стопански силна държава. Победите, които изтръгнахме чрез армията, само подготвиха почвата за нашите бъдещи победи…Нека се приготвим за новите икономически и научни победи.”
Снимка:Личен архив

(Следва продължение)


Проф.  Мюмюн ТАХИРОВ


HABERBG.NET
*Допуска се публикуване на текстовия материал само след писмено съгласие на HABERBG.NET, посочване на източника и добавяне на линк към haberbg.net.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓