Вежди Рашидов присъства на литургията по случай 120-годишнината на българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул

🔺 Снимки:HABERBG.NET

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе награден днес с юбилеен плакет и икона на Свети Стефан на тържеството по случай 120-годишнината на българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул.


Видео:HABERBG.NETРашидов присъства на тържествената служба в препълнения храм, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан.
Председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лязе му връчи наградата с думите:
"Нашето признание към Вас е голямо, защото и в двата си мандата като министър на културата, и сега като председател на комисията в парламента имате изключителна заслуга Желязната църква да бъде реставрирана в невиждан блясък, екзархийските имоти да бъдат върнати на България, а Метохът да стане музей".


🔺 На двора на храма  беше открит бюст-паметник на
възрожденския деец Стефан Богороди

Рашидов посочи, че българската държава в лицето на правителството на Бойко Борисов е положила в последните години много усилия, за се превърне Желязната църква отново в архитектурната перла край Златния рог. Изтъкната бе и голямата роля на турската държава за реставрирането на храма.
С ръкопляскания в Желязната църква бе посрещнато поздравлението на премиера Бойко Борисов, прочетено от Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. От името на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Вежди Рашидов връчи почетния плакет на парламента на Васил Лязе за дейността му като пазител на българската духовност.
По-късно в двора на Желязната църква Вежди Рашидов, посланик Надежда Нейнски, Васил Лязе и генералният консул Ангел Ангелов откриха бюст-паметник на дарителя на храма Стефан Богориди. "Делото на този голям българин и родолюбец е забележително и трябва да служи за пример и на съвременна България", каза Вежди Рашидов, преди да пререже лентата.
Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия по случай 120-годишнината на църквата "Свети Стефан" в Истанбул. След службата в двора на уникалния храм беше открит бюст-паметник на възрожденския деец Стефан Богороди.
Турски въоръжени сили  предприеха мерки са сигурност по време литургията.Забялазаха се чуждестранни туристи,който научиха историята на желязната църква.
Видео:HABERBG.NETHABERBG.NET