REKLAM

CHP'li vekil Bulgaristan’da TIR’ların geçişi sırasında ödenen ‘analiz ücreti’ meclis gündemine taşıdı



Konuyu Meclis gündemine taşıyan Barut, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “Bulgaristan tırlarımızdan haraç mı kesiyor?” diye sordu.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen narenciye ile yaş meyve ve sebzeleri taşıyan TIR’ların Bulgaristan’dan transit geçişi sırasında 350-800 Euro arasında ‘analiz ücreti’ adı altında para alınmasına tepki gösterdi. 


“İHRACAT OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Zor şartlar altında ihracat yapmaya çalışan yurttaşların yaşadığı sorunlara dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 


Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen narenciye ve diğer yaş meyve sebzeler için TIR’larımızın Bulgaristan’dan transit geçişi esnasında, Bulgar makamları tarafından TIR başına 350-800 Euro arasında ‘analiz ücreti’ adı altında paralar tahsil edildiği ifade edilmektedir. 


Zaten zor rekabet şartları içinde mal ihraç etmeye çalışan özellikle Adana ve diğer illerimizdeki ihracatçılarımız haksız yere alınan bu bedellerle mağdur olmakta ve bu durum Avrupa’ya yapılan yaş meyve sebze ve bilhassa narenciye ihracatımızı olumsuz etkilemektedirdedi.

“BİR GİRİŞİMDE BULUNACAK MISINIZ?”

Konuyu Meclis gündemine taşıyıp Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt aradı:

1. Bulgaristan ile bu alanda yaptığımız uluslararası anlaşma koşulları nelerdir? Varılan anlaşmanın ihlal edilmesi söz konusu mudur?

2. Bulgaristan makamları tarafından transit geçişlerde TIR başına 350 – 800 Euro arasında herhangi bir nedenle ücret alınmasına ilişkin makamınıza yada ilgili birimlerinize bir şikayet ulaştı mı? Bu konuda Bulgaristan makamları ile bir görüşmeniz oldu mu? Hangi işlemler yapılmıştır? Sonuçları nelerdir?

3. Ülkemiz ekonomisinin zor süreçten geçtiği bu dönemde ihracatçılarımız açısından yaratılan bu haksız rekabet ortamına ilişkin hangi önlemleri aldınız/alacak mısınız?

4. Yaşanan sorunun aşılması, mağduriyetin giderilmesi için Bulgaristan makamları nezdinde bir girişimde bulunacak mısınız?”

HABERBG.NET

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓