REKLAM

Geçerli oy başına destek alan partilerin parası 11 levadan 1 levaya düşürüldü


Devlet bütçesinden partilerin devlet sübvansiyonu almasını sağlayan madde değişikliğe  giderek , geçerli oy başına 11 leva alan partilerin desteği 1 levaya düşürülmesi oy çokluğuyla kabul edildi.



Parlamentoda ilk okumada onaylanan yeni madde tasarısı GERB partisi, “Birleşik vatanseverler” koalisyonu ve “Volya” partisinin oylarıyla kabul edilirken,BSP ve DPS(HÖH)  karşı çıktı.

MUHALİF PARTİLERİN GÖRÜŞLERİ

HÖH  partisi oy başına sıfır leva önerisinde bulundu ancak Başbakan Borisov'dan ve milletvekillerinden destek görmedi. Ana muhalefetteki Bulgar  Sosyalist Partisi milletvekili  Dragomir Stoynev, bu kararın  siyasi partilerin ortadan kalkmasına ve demokrasinin tehlikeye girmesine yol açacağını uyarısında bulundu. 

Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası mecliste görülmeye başlayan HÖH milletvekili Delyan Peevski de oylamaya katıldı.Peevski, devlet sübvansiyonu  sıfır leva olması gerektiğini belirterek Amerikan modelin uygulamaya girmesini istedi.Amerika modeline göre siyasi partiler iş dünyasından ve halktan maddi destek alıyor,ancak şeffaf ve halkın kontrolü altında tutuluyor.

İKTİDARIN GÖRÜŞÜ

İktiar GERB  partisinden Toma Bikov, parti sübvansiyonlarının "koruyucu" rolünden bıktıkları  söyleyerek,bu yasanın ulusal referandumda oy kullanan 2,5 milyondan fazla insanın isteği doğrultusunda olduğunu ifade etti.

Yeni karar 1 Temmuz'dan yıl sonu ve sonrası için geçerli olacak.1 Temmuz'a kadar partiler 11 leva desteğini almaya devam edecek.

HABERBG.NET

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓