REKLAM

Bulgaristan’da 20 yıl sonra ilk Yahudi okulu


    FOTOĞRAF : worldjewishcongress.org

Başkent Sofya'da 6 bin kişilik Yahudi azınlığına hizmet edecek  İlköğretim okulun adı Dünya Yahudi Kongresi Başkanı  ve bTV televizyonun sahibi, milyarder Ronald S. Lauder ile aynı ismi taşıyor. 
                                                                                          
Okulu finanse eden Lauder, Sofya’daki okulun açılış töreninde yaptığı konuşmada okulu Bulgaristan Yahudiliği için önemli bir gelişme olarak yorumladı.
Yahudi okulunun açılmasından evvel  Bulgaristan’daki cemaatin 12 yaşından küçük 88 öğrencisi  Dimço  Debelianov adlı devlet okulunda, Yahudi geleneklerini de içeren  özel müfredata göre eğitim görüyor, ek derslerin finansmanı yine Lauder Vakfından sağlanıyordu.                                                                                                        
                                                                              Şalom gazetesinin haberine göre,  Lauder’in okulun açılış töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeler de dikkat çekti:                                                                                                          “Okuldan ne bekliyoruz? Çocuklarımızın kültürleri ile gurur duymalarını istiyoruz. Gurur duymak için ise kültürünü iyice öğrenmelisin.”                                                                                                                                     İlköğretim okulun açılışına Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova da katıldı.  Başkan Fandıkova, ülkedeki üçüncü Yahudi okulu "Fızrajdane" semtinde  yapılacağını söyledi.                                                         
1926'dan 1939'a kadar  ülkede 26 okul faaliyette bulundu. Daha sonra faşist kanunların kabul edilmesiyle okullar kapatıldı, devlet el koydu. 1944'ün sonbaharında Yahudi okulları tekrardan faaliyete 1951 yılına kadar devam etti. Aynı yıl son okulu da kapandı. Ana dili İngilizce olan öğretmenler okulda eğitime başlayacak .                                                                                  

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓