REKLAM

Ekmeğe sıfır KDV getirildi,emekli maaşları artıyor, tüketicilere yakıt tazminatı verilecek

kriz paketi açıklandı, ekmekte KDV sıfırlandı, tüketicilere yakıt tazminatı, çocuklu ailelere vergi affı,
Hükümet, kriz karşıtı önlem paketini açıkladı

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, dünkü Koalisyon Kurulu toplantısında Ukrayna'daki savaşın yol açtığı kriz karşısında Bulgaristan vatandaşlarının ve işletmelerin desteklemeyi amaçlayan krizle mücadelede önlem paketini açıkladı. 


Ekmeğe sıfır KDV, emekli maaşlarının yaklaşık %20 oranında artışı, çocuklu aileler için daha yüksek vergi indirimleri ve benzin ve motorin dahil olmak üzere yakıtta tazminat ödenecek.


1 Temmuz itibariyle asgari emekli maaşı 467 levaya çıkacak.


Kriz paketi ayrıca yüksek yakıt fiyatları için tazminat sağlayacak. Yıl sonuna kadar tüm vatandaşlar  benzin, motorin ve LPG'de litre başı 25 kuruş indirimden yararlanabilecek.


Bir yıl süreyle ekmek üzerindeki KDV yüzde 0'a düşürülecek ve aynı dönem için şarap ve bira üzerindeki KDV yüzde 20'ye iade edilecek.


Çocuklu ailelere destek amacıyla, uzun vadeli bir önlem olarak, çocuklar için vergi indirimi miktarının yılda 4.500 levadan  6.000 levaya çıkarılması planlanıyor ve yıl boyunca üç ayda bir kullanılması mümkün olacak.


Bir yıl süreliğine ısıtma KDV'si yüzde 9'da kalacak. Ayrıca 1 yıllık bir süre için tüketicilere ev ihtiyaçları için doğalgaz KDV'si yüzde 9'a düşürülecek.


770 bin emekli maaşlının 1 Ekim'den itibaren  İsviçre modeline göre yeniden hesaplanarak zam yapılacak. 2008 itibariyle, her emeklinin maaşı, İsviçre modeli endeksleme formülüne göre enflasyon artışının yüzde 100'ne  ve sigorta geliri artışının yüzde 100'ne bakılarak emekliye uygun olacak şekilde prim yapılacak.


Kriz karşıtı önlemler paketi ayrıca KDV Yasası kapsamında zorunlu kayıt eşiğinin 50 bin levadan 100 bin levaya çıkarılmasını öngörüyor.


Başbakan Kiril Petkov tedbirlerin toplam 2 milyar leva değerinde olduğuna vurgu yaparak,

 "Amaç, enflasyonun etkilerine karşı en savunmasız olanları, çocuklu genç ailelerin yanı sıra yakıt ve elektriğe odaklanmayı desteklemektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Asen Vasilev, "1 Ekim'den itibaren  emekli tavan ücreti, maksimum sigorta gelirine eşit olacak şekilde yükseltilerek 3.400 leva olacak, çünkü bu adil ve doğru yol" şeklinde konuştu.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓