REKLAM

''Soya Dönüş'' mağdurları savcılığın rejime karşı açılan davayı düşürmesine tepki gösterdi


Sofya Bölge Askeri Savcılığı'nın 1984'de başlayan  “Soya Dönüş Süreci” olarak adlandırılan Bulgarlaştırma sürecini yürütmekten sorumlu olan Bulgar Komünist Partisi’nin (BKP) tepesindeki suçlu üst düzey yetkililer aleyhine açılan ceza davasını düşürmesine, Belene mağdurları ve ''Soya Dönüş'' kurbanları tepki gösterdi.


31 Mayıs 2022’de Sofya Bölge Askeri Savcılığı, eski komünist başbakan ve son sanıklardan Georgi Atanasov’un mart ayında vefat etmesini bahane ederek davayı düşürmüştü.


 Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği (BAHAD derneği temsilcileri ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları Sofya'da düzenledikleri "Savcılık neden 31 yıldır sözde 'Soya Dönüş' sürecinin faillerini adalete teslim etmedi?" başlıklı basın toplantısında, Başsavcılığı harekete çağırarak bu karardan geri dönmesini beklediklerini açıkladılar. 


 ''Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği” (BAHAD) başkanı Safiye Yurdakul, savcılığın yıllarca mağdurların ifadesini almak için girişimde bulunmadığını hatta davanın gidişatı hakkında mağdurları kasten yanlış bilgilendirerek  alıkoyduğunu dile getirdi.


''Bu beş kişi yalnız değildi. Savcılık, emiri yerine getiren yerel savcılar, generaller ve 1986'da Soya Dönüş'e katkılarından dolayı ödüllendirilen diğer yetkilileri soruşturmak ve adalete teslim etmekten sorumludur'' diye ekledi.


 Totaliter rejimin çöküşünden sonra 1991'de başlatılan soruşturma kapsamında BKP eski Genel Sekreteri Todor Jivkov, dönemin Dışişleri Bakanı Petır Mladenov, İçişleri Bakanı Dimitır Stoyanov ve eski BKP Üst Kurul üyesi Penço Kubadinski hakkında dava açılmıştı. Nitekim bunlardan hepsi vefat etti.


Belene mağduru Sabri İskender, savcılığın 31 yıldır rejim tarafından yargılanmadan ve mahkum edilmeden Tuna Nehri üzerindeki Persin Adası’ndaki Belene toplama kampına sürülen yaklaşık 517 kurbanın ifadesini almadığını belirtti. Savcılığın totaliter rejimin faillerine karşı açılan davanın düşmemesi gerektiğini vurgulayan İskender,

 ''Karar alıcıları ölmüş olabilirler, ancak bu suçun doğrudan failleri hala hayatta. AB üyesi bir ülkenin savcıları hukuka uyacak şekilde failleri adalet önünde çıkarıp sorgulaması gerekiyor'' diye konuştu.


Belene mağduru Ahmet Alpay,

''Bu sürece karar veren beş kişiden sonuncusunun ölümünün ardından savcılık hızlı bir şekilde soruşturmayı kapatma kararı aldı. bu bizi çileden çıkardı, adil değildi. Bu karar hiç adaletli değildi, bizi de öfkelendirmiş oldu'' dedi.


Diğer mağdurlardan Selattin Atasoy ise kendisine, ailesine ve yakınlarıma yapılan tüm haksızlıkların sorumluları adalet önünde hesap vermesini istediğini aktardı.



Belene mağdurları Sofya Şehir Mahkemesi önünde adalet bekliyor

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓