REKLAM

Cumhurbaşkanı PP'ye hükümet kurma yetkisi verdi, Başbakan adayı Asen Vasilev

⏫ Cumhurbaşkanı, PP'nin Başbakan adayı Asen Vasilev'e hükümet kurma yetkisi verdi
Cumhurbaşkanı Rumen Radev,  Anayasal prosedür gereği, mevcut parlamentoda birinci siyasi güç olan Değişime Devam (PP) partisine hükümet kurma görevi verdi.


PP, Başbakan adayı olarak istifa eden Kiril Petkov yerine Asen Vasilev'i gösterdi. Başbakan adayı Asen Vasilev hükümet kurma görevini kabul etti. Cumhurbaşkanı Radev görevi tebliği ederken ,

'' Bulgaristan siyasi, ekonomik ve sosyal bir kriz içinde. Bulgarlar artan fiyatlar, ülkedeki belirsizlik ve istikrarsızlık konusunda endişelerini dile getiriyorlar'. Kurtarma eylem planından gelecek fonlar ve atılacak reformlar hayata geçmeyi bekliyor.  ' dedi.


Asen Vasilev, Bulgaristan'ın karşı karşıya kaldığı krizlerde bir kabineye sahip olmanın son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. 

 ''Bu kabinenin statükonun değil vatandaşların ve ülkenin çıkarına çalışması, Bulgaristan'ın bağımsızlığını savunması son derece çok önemli'' diye cevap verdi.


Öte yandan, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) lideri Korneliya Ninova, Kiril Petkov'un Başbakan adayı olması durumunda Değişime Devam partisiyle hükümet kurma müzakerelerine katılmayacağını söylemişti. Asen Vasilev'in Başbakan adayı olmasıyla bu koşuldan vazgeçtiklerini açıkladı.


➧İstifa halindeki Maliye Bakanı Asen Vasilev, Değişime Devam partisinin Başbakan adayı oldu


BUNDAN SONRA İZLENECEK YOL


Hükümetin, güven oylamasından geçmesi için meclisteki 240 milletvekilinden en az 121'in oyuna  ihtiyaç duyuluyor.

Hükümet kurma yetkisi verilen  PP partisi,7 gün içinde hükümet oluşturamaz ise sıradaki ikinci partiye GERB'e yetki verilecek. GERB ise görevi kabul etmeyeceğini beyan ettiler. Son şans olarak, Cumhurbaşkanın kendi isteğiyle mecliste yer alan herhangi bir partiye hükümet kurmakla görevlendirecek.  


Bu seçenek de başarılı olmaz ise, yetki tamamen Cumhurbaşkanın elinde olup, meclisi feshedip geçici hükümeti kuracak ve akabinde erken seçim tarihini belirleyecek.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓