REKLAM

Borisov kabinesi elektrik faturasına dayanamadı

İstifa dilekçesini parlamentoya sunan Başbakan Boyko Borisov, “Yönetimi altında bulunan polisin vatandaşları dövdüğü bir hükümetin parçası olamam.” dedi. Ülkede pazar gününden beri devam eden gösterilerde, daha önce komünist lider
Todor Jivkov’un korumalığını yapmış olan sağcı lider Borisov’a hitaben on binlerce kişi “Mafya istifa” sloganları atmıştı.
Başkent Sofya’da önceki gün düzenlenen protestolarda polisin sert müdahalesiyle karşılaşan göstericilerden 25’i yaralanmıştı. Genel seçimlerin temmuz ayında yapılması planlanan Bulgaristan’da Başbakan Borisov, yüksek elektik fiyatlarını düşürme vaadiyle pazartesi günü maliye bakanını görevden almış, dün de Çek Cumhuriyeti merkezli enerji şirketi CEZ’in elektrik dağıtım lisansının geri alınacağını söylemişti. Ancak bu adımlar, hükümete istifa çağrıları yapılan protestoları bitirmeye yetmedi. Halkın enerjinin yüksek maliyeti, enerjideki tekelleşme, düşük yaşam standartları ve yolsuzluktan şikayet ettiği Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi.
İşsizlik oranının 11,9 olduğu 7,3 milyonluk ülkede, ortalama aylık gelir 550 dolar civarında. Avrupa’daki ekonomik krizden de derin bir şekilde etkilenen komşuda ücretler sabit kalırken, artan fiyatlar ve yükselen vergi oranları halkın yönetime duyduğu öfkeyi körükledi. Ülkede, geçen senenin temmuz ayında elektriğe gelen yüzde 11’lik zamla başlayan muhalif tepkiler, rüşvetin azaltılamaması, ekonominin kötüye gitmesi ve Borisov’un otoriterleştiği yönündeki eleştirilerle artarak devam etti. Halk elektrik fiyatlarının yüksekliğinden sorumlu tuttuğu Çek firmaları CEZ, Energy-Pro ve Avusturyalı EVN’nin ülkeden gönderilmesini istiyor.
Bulgar anayasasına göre istifanın geçerlilik kazanması için parlamentoda oylanması gerekiyor. Söz konusu oylama bugün yapılacak. İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, iktidardaki sağcı GERB (Arma) partisinin yeni hükümette olmayacağını söyledi. Tsvetanov’in demeci, temmuz ayında yapılması planlanan erken seçimin öne alınacağı şeklinde yorumlandı.  Parlamentodaki başlıca siyasi partilerin liderleri ise Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’den, teknokratlar hükümeti kurmasını ve erken seçim için tarih belirlemesini istedi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓