Vidin’de Osmanlı mirasına ışık tutan 3 kitap tanıtıldı


Vidin’deki Osman Pazvantoğlu Camii'nin avlusunda, kentin tarihî ve kültürel mirasına ışık tutan üç yeni bilimsel yayın tanıtıldı. Etkinlik, Vidin Belediyesi ve Bölge Müftülüğü’nün ortak girişimiyle düzenlendi ve farklı dinî ve toplumsal kesimlerden çok sayıda davetliyi bir araya getirdi.


Etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Vidin Belediye Başkanı Dr. Tsvetan Tsenkov, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Haci, Vidin Bölge Müftüsü Necati Ali, Vidin Metropolitliği’nden Başrahip Samuil, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği temsilcileri, Bulgar milletvekilleri, yerel yöneticiler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Tarihçi-yazar Basri Zilabid Çalışkan, "Tuna’nın Sessiz Şahitleri – Vidin’deki Türk Mezar Taşları" başlıklı kitabını tanıttı. Eserde, mezar taşlarının yalnızca taş değil, aynı zamanda tarihî belgeler olarak toplumun geçmişine dair önemli bilgiler sunduğunu ortaya koyuyor.


Kitapta, Osmanlı döneminde Vidin’de iz bırakan askerî liderler, devlet görevlileri, din insanları, entelektüeller ve kadınların hikâyeleri üzerinden şehrin toplumsal dokusu analiz ediliyor. Kitapta öne çıkan Osman Pazvantoğlu , hem ayan hem de Osmanlı merkezi otoritesine karşı gelen bir lider olarak anılıyor. Çalışmada ayrıca, mezar taşları aracılığıyla kadınların Osmanlı toplumu içindeki saygın ve etkin rollerine de dikkat çekiliyor.


Çalışkan, “Bu taşlar sadece mezar değil, geçmişten bugüne birer mesaj taşıyor” ifadelerini kullandı.


Çalışkan’ın tanıttığı ikinci eser, Vidin’deki Türk kültür derneği ‘Şefkat’in 44. kuruluş yılına odaklanıyor. Dernek, Halil ve İbrahim Begovi kardeşler tarafından kurulmuş olup, şehirdeki Türk toplumu için önemli bir kültürel merkez hâline gelmiştir.


Vidin Devlet Arşivleri eski müdürü Svetlana Krasteva, Begovi kardeşlerin eğitim ve kültür alanındaki katkılarından söz ederek, bu yapıların bugünkü nesiller için taşıdığı değeri vurguladı.


Üçüncü eser ise Prof. Dr. Stoyanka Kenderova tarafından kaleme alınan “1837–1887 Döneminde Vidin’de Osman Pazvantoğlu’nun Kütüphanesi” başlıklı eser. Kitapta, Pazvantoğlu’nun dönemin büyük güçleri olan Fransa, Rusya, Avusturya ve Belgrad’daki isyancılarla olan ilişkileri ele alınırken, onun eğitim ve bilgiye verdiği önem de gözler önüne seriliyor.


Kütüphane kataloğunda, 22 tematik kategori bulunmakta olup, bunların çoğunu dinî ilimler, hukuk, Arapça gramer, tıp, kimya, astronomi ve matematik alanındaki nadir eserler oluşturuyor.


T.C. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Vidin’in farklı din ve milletlerin hoşgörü içinde yaşadığı örnek bir şehir olduğuna dikkat çekerek,

Her dinde şu bilinir;İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmiş olmaz. Bu gibi etkinliklerin sıkça düzenlenmesini temenni ediyorum. Geçmişin izlerini bugünün gençliğine aktarmak hepimizin görevidir” dedi.


Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı, ortak yaşam kültürünün Osmanlı döneminde geliştiğini hatırlatarak şu sözleri kaydetti:


Zor zamanlara rağmen insanlar birlikte yaşadı, birbirine yardım etti, eğitim aldı. Çünkü okuyan insan, iyiliği düşünür. Vidin, Bulgaristan, Sırbistan ve Romanya’nın kesişim noktasında bir ışık gibi parlıyor. Gençlerimizi maneviyatla tanıştırmalıyız. Çünkü maddiyat ve kötü alışkanlıklar toplumları esir alıyor.”

 

T.C. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz (soldan ikinci)


Vidin Belediye Başkanı Dr. Tsvetan Tsenkov ise,


Vidin, üç büyük tektanrılı dinin barış içinde bir arada yaşadığı önemli bir merkezdir. Tarih bize gelecekte nasıl daha iyi yaşayacağımızı öğretir. Osmanlı dönemi, Vidin’in tarihinde derin izler bırakmıştır” şeklinde konuştu.


Tanıtım programı öncesinde, Osman Pazvantoğlu ile Halil ve İbrahim Begovi kardeşlerin şehir merkezindeki mezarlarına çiçek bırakılarak dualarla anıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Bulgaristan haberleri