REKLAM

Meriç bu kez kurudu!




Kış aylarında taşkınların yaşandığı Meriç Nehri, yaz mevsiminin etkisiyle adeta kuruma noktasına geldi. Sıcak hava ve Bulgaristan'ın barajlarda suyu tutmasıyla Meriç Nehri
üzerinde kum adacıkları oluştu.
  Geçtiğimiz kış aylarında debisi 1000 metreküpe kadar ulaşarak yatağından taşma noktasına gelen Meriç ve Arda Nehirleri sıcak havalar nedeniyle kuruma noktasına geldi. Meriç Nehri üzerinde büyük kum adacıkları oluştu. Kış aylarında yağan sağanak yağmurlar ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açmasıyla birlikte geçtiğimiz aylarda yer yer 1000 metreküp saniyeye ulaşan Meriç Nehri'nin su debisi şimdi ise 77 metreküp saniyeye kadar düştü. Bulgaristan'ın suyu barajlarda toplaması ve tarımsal amaçlı kullanması Meriç suyunu geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 60 azalttı.
  Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, "Yaz aylarında özellikle mayıs ayından itibaren nehir debilerinde düşüş oluyor. Bulgaristan' da yağışların kesilmesi, barajlarında suyun tutulması ve olan suyun tarım arazilerinde kullanılması nehir debilerinde düşüşlere neden oluyor. Meriç nehrine kış aylarında aşırı su gelmesinden yaz aylarında ise suların çekilmesinden dolayı sıkıntılar yaşanmakla birlikte Meriç nehri üzerinde bulunan barajlar, depolama tesisleri, barajlar, göletler Bulgaristan tarafından yapılmış. Zaman zaman aşırı yağışlar, kar erimeleri ve barajlardan işletme hacmi bırakılmadan su bırakılması Meriç nehrindeki taşkınlara neden olmaktadır. Bizde gerek sedirler yaparak gerek Meriç nehrinde temizlik yaparak taşkınlara karşı önlem almaktayız. Meriç nehrinden çıkarılan kumların çok ciddi bir talibi yok. İstanbul'a nakliyesi ucuz olması kaydıyla talep olursa Meriç Nehri'nin temizliği açısından ciddi bir adım olur. Daha önce kumun İstanbul'a götürülmesi düşünülmüş ama ciddi bir talepte olmamış" diye konuştu.


HABERBG

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓