REKLAM

Haskovo eski saat kulesini Georgi Pırvanov açtı

Eski saat kulesi

 Bulgaristan'nın Haskovo (Hasköy) şehrinde Osmanlılar zamanında yapılan saat kulesinin bire bir kopyası yeniden inşa edildi. İlk olarak 1837’de yaptırıldığı tahmin edilen ve 1916 yılında bilinmeyen sebeplerden
dolayı yıkım kararı alınan kule, Hasköy Belediyesi ve halkın yardımıyla yapıldı.

Yeni saat kulesi, yıkılanın birebir kopyası olarak inşa edildi. Yüksekliği 30 metre olan kule ülkedeki en yüksek eski saat kulelerinden biri olarak tarihe geçti.

Kartpostallardaki haline bakılarak yapılan kulenin resmi açılışını Hasköy Belediye Başkanı Goergi İvanov yaptı. İvanov, saat kulesinin tamamen bağışlarla yapıldığını ve belediyeden hiçbir masraf yapılmadığını aktardı. Hasköy Belediye Başkanı, "Bu saat kulesini yeniden inşa ederek, burdan gelen geçenlere burda hayat olduğunu ve ileride de hayat olacağını anımsatmak için yaptırdık. Geçmişe saygı duymayanın geleceği yoktur. Biz şu anda geleceği inşa ediyoruz. Kule bir zamanlar şehrimizin hayatından bir parça idi. Şu anda ve gelecekte de böyle olacak, çünkü o eskiden iş hayatının başlangıcı ve sonunu bildiriyordu." sözlerini kullandı. İvanov, daha sonra açılış tarihinin yazılı olduğu kitabenin örtüsünü açtı.

Saat mekanizması İngiltere’den getirilen kulenin ahşap kısmı içine bilgisayar ayarlı bir çan da yerleştirildi. Hasköy Merkez Camii yanında bulunan kulenin çanı yarım saatte bir çalacak.

Üç tarafına yerleştirilen ve çapı 1 metre olan saatler, UV ışınlara karşı dayanıklı ve GPS sistemiyle çalışıyor. Saatin orjinal mekanizması yerli tarih müzesinde muhafaza ediliyor.

ÜLKEDE 40 SAAT KULESİNDEN 25’İ AYAKTA

Bulgaristan'da saat kuleleri 18. asrın sonunda inşa edilmeye başlandı. Eski dönemde bir çok şehirde yapılan kuleler, halkı bilgilendirme ve buluşma noktası olarak biliniyordu. Günümüzde kulelerin bir çoğu yıkılmış durumda. Osmanlı zamanında yaptırılan 40 saat kulesinden günümüzde 25’i ayakta.

Korunan saatler Vraça, Karnobat, Etropole, Orhaniye, Gabrovo, Blagoevgrad ve Şumnu şehirlerinde bulunuyor. Yeniden inşaa edilen kuleler ise Dobriç, Dryanovo ve Pazarcik şehirlerinde.
CİHAN

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓