REKLAM

25 години от Майските събития в Джебел – памет за разделението и единението

Снимки :Община Джебел
Четвърт век от майските събития и поставяне началото на демократичните процеси в България отбелязаха на
днешния 19 май жителите и гостите на град Джебел. За 25 годишнината в небето полетяха и 25 гълъба - символ на мира и демокрацията. Прозвучаха химна на България и химна на обединена Европа.


Началото на честванията бе дадено с едноминутно мълчание в памет на загиналите миньори от град Сома в съседна Турция. Кметът на Джебел Бахри Юмер изрази съпричастност към болката на близките и семействата на загиналите от името на жителите на родопския град. Пред хилядите присъстващи той каза, че демокрацията днес отново се усеща, като за няколко месеца управление на сегашното правителство жителите на общината вече имат нови пътища за селата Душинково, Китка, Слънчоглед. Съвсем скоро се очаква да бъдат водоснабдени няколко села и махали в общината. В самия град Джебел се очаква обновяването на стадиона, съвсем нова административна сграда, където "на 1 гише" ще бъдат обслужвани жителите на общината. Предстои изграждане на няколко спортни площадки в населени места. Вече започна да се реализира идеята да превърнем Джебел в балнеоложки център, допълни кметът Бахри Юмер. 

Председателят на висшия мюсюлмански съвет Шабанали Дурмушали произнесе молитва от трибуната в центъра на града.
Сред официалните гости на събитието бяха представители от България и съседни страни. Тук бе вицеконсулът на Р.Турция в Пловдив Ахмед Келоглу, председателят на дружеството на изселниците в Бурса Гюкчай Джем, председателят на изселническата организация "Бал-Гьоч" - Юксел Йозкан, Хюсеин Коджаман, представляващ джебелчани в Измир. От българска страна за Деня на Джебел, в родопския град пристигнаха председателят на Централния съвет на ДПС Лютви Местан, заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, заместник-министри и народни представители.
След приключване на митинга, официалните лица връчиха наградите на участниците наградите от различните турнири, посветени на празника, както и купа "Джебел 2014г."

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓