REKLAM

Onların gözyaşları dinmek bilmiyor


Srebrenitsa'da Cenazeler önce binden fazla insanın katledildiği hangara konuldu. Şehitlerin akrabaları burada tabutlara sarılarak gözyaşı döktü
                                                                        Fotoğraflar:CİHAN


19 yıl önce Bosna'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük katliama tanık
olundu. 11 Temmuz'te Srebrenitsa'da, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetnikler yaşları 15 ile 65 arasındaki binlerce erkeği şehirdeki depo ve fabrikalarda kurşuna dizdiler. Bosna Kayıp Kişiler Komisyonu'nun katledildiğini belirlediği 8 bin 373 kişinin 500'ü 18 yaşından küçüktü.Bosna-Hersek'te Srebrenitsa soykırımında katledilen şehitlerden bir kısmının cenazesi defnedilmek üzere bugün Potoçari kabristanına getirildi. 8 bin 372 Müslümanın katledildiği soykırımın 19. yıldönümünde bu yıl 175 şehidin kimlikleri belirlendi ve ailelerinin onayı ile defnedilmek üzere şehitliğe getirildi.
Cenazeler önce binden fazla insanın katledildiği hangara konuldu. Şehitlerin akrabaları burada tabutlara sarılarak gözyaşı döktü. Şehit cenazeleri daha sonra askerlerin ve gençlerim omuzlarında kabristana getirildi.

Barış için 3 gün boyunca yürüdüler

Bosna-Hersek'te Srebrenitsa soykırımından kaçanların yaptığı 'ölüm yürüyüşü'nün güzergahını ters yönden takip eden barış yürüyüşü katılımcıları Potoçari şehitliğine ulaştı. Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 bin kişi 3 gün boyunca 90 kilometre yol kat ederek Srebrenitsa'ya geldi.
1995'te ölüm yürüyüşüyle hayatta kalanlardan. Feyziç, "Bu yollardan ben o zaman da geçtim. Yüce Allah benim hayatta kalmamı istedi.  Zannediyorum kendimi ispatlamam için Allah bana bir fırsat daha verdi. Başımıza gelen soykırımı göstermek ve Bosna için hayatlarını feda eden şehitlerimizi anmak için burada olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Barış yürüyüşüne üçüncü kez katılan Saraybosnalı Muhammed Papiç, "Zor bir yolculuk oldu ama bu insanların neler hissettiğini anlamak, onlara saygılarımızı göstermek ve bu kötülüğün bir daha kimsenin başına gelmemesi için imkanı olan herkesin bu etkinliğe katılmasını arzu ederim." dedi.

'Herkes unutsa dahi biz unutmayacağız'

Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük soykırımın yapıldığı Srebrenitsa'nın 19. yıl dönümü vesilesiyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir mesaj yayımladı. Davutoğlu, "Srebrenitsa'yı herkes unutsa ve unuttursa biz unutmayacağız" değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu, Twitter'deki resmi hesabından yaptığı değerlendirmede, katliamın yıl dönümünde şehitleri rahmetle andığını kaydetti. Davutoğlu, "Srebrenitsa'da 20. yüzyılın bu insanlık dışı katliamının yıl dönümünde tüm şehitleri rahmetle anıyorum. Srebrenitsa'yı herkes unutsa ve unuttursa biz unutmayacağız. Geçmişte uluslararası toplumun hatalarından ders çıkarıp Balkanlar'da barış ve istikrar için çalışmaya devam edeceğiz." diye ifade etti.
Kaynak:CİHAN
ADEL MUJCİC - SARAYBOSNA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓