REKLAM

Bulgaristan'a gitmeden kesinlikle bilmeniz gerekenler

Bulgaristan'a gitmek, Bulgaristan hakkında bilgiler,Bulgaristan yiyecekleri,Bulgaristan arabaları
Bulgaristan'a gitmeden bilmeniz gerekenleri HABERBG.NET Ekibi sizin için hazırladı.


Bulgarlar az da olsa Türkçe biliyor


Bulgarlar bazı Türkçe kelimeleri anlıyorlar

Bulgarların neredeyse hepsi 18 ve üstü yaşta olanların az da olsa bildikleri Türkçe kelimeler vardır. Örneğin bir kişiyle muhatap olduğunuzda 'Merhaba', 'Yok', 'Para', 'Bey', 'Evet' gibi kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Gideceğiniz birçok turistik mekanlarda Türkçe kökenli yer adları ve Soyadları  görmek mümkündür.


Örnek vermek gerekirse:Hainboaz (Rusçuk güzergahı üzerinde Hainboaz geçidi),Kara dere,Karaca dere,Ada tepe,Buzluca,Musala, Plevne'de yer alan Kaylıka(Kayalık) parkı gibi yer adları çoktur.

Türkçe Soyadları yaygındır


Soyadlarına örnek vermek gerekirse; Topuzakov,Arabaciev,Karanikolov,Haciev(Hacı),Cambazki, gibi isimler yer alır. Bu arada Bulgarlar soyadlarıyla hitap edilmesinden de hoşlanırlar. Örneğin Sayın(Bulg:Gospodin) Arabaciev şeklinde konuşmanız fayda sağlayacaktır.

Başörtülü Bulgar nineler


Bulgar nineler genellikle siyah başörtüsü takarlar
Yaşlı Bulgarlar arasında başörtüsü takanlar hayli fazla. Hele de köylerden geçerken başörtülü deyipte Türk olduklarına aldanmayın. Ancak şunu da vurgulamak gerekir ki, Bulgaristan'da yaşayan Türkler de başörtülüdür  ve Bulgar ninelerden ayırt edici tek özelliği de renkli başörtülerin kullanmalarıdır... yaşlı Bulgar nineler siyah başörtüsü takarlar. Böylece Bulgar olduklarına  rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bulgaristan yollarında Opel araçları


Polis araçları beyaz olup makamı iki dilde ifade edilir

Bulgaristan'a gittiğinizde gözünüze en çok çarpacak diğer özelliklerden bahsedecek olursak, en çok yaygın kullanılan araba markası Opel araçlarıdır. Sebebini de hemen söyleyelim: parçaların daha uzuz olması ve vergilerin düşük olması.

Hazır bu markaya değinmişken  Bulgaristan'da polis araçları  beyaz Opel Astra  ve araçta kesinlikle 'Police' yazılması zorunludur. Bir taraftan İngilizcesi yazarken, diğer taraftan da Bulgarcası полиция (politsiya)yazısı yer alır. Genellikle sivil polis araçları ise aynı modeli kullanırlar ancak renkleri koyu gridir. Ancak şunu da belirtelim,2017'den itibaren yeni model Kia polis araçları(yine beyaz) da mevcuttur.


Mart ayında Marteniçka takılır


Çok çeşitleri olup sadece iki renklidir

Bulgaristan'a Mart ayında giderseniz, dünyada tek sadece Bulgaristan'da olan Marteniçka takılarını görürsünüz. Bu gelenek yıllardır bu topraklarda  devam ediyor. Kırmızı ve beyaz renkli bilekliktir. Gördüğünüzde hemen almanızı tavsiye ederiz.Marteniçka baharın müjdecisidir  ve çiçek açmış bir  ağacı  gördüğünüzde bağlamanız ve böylece dilekte bulunabilirsiniz. İsterseniz kendi isminizi yazdırıp bileklik yaptırabilirsiniz.


Tatmanız gereken yiyecekler


Her yöreye ait çeşitli yemek kültürleri vardır

Bulgaristan'a ayak bastığınızda kesinlikle önereceğimiz yiyecekler arasında;bal,peynir,kaşar,baniçka(börek),boza,sucuk,köfte,kuzu çevirme,şopska salata,yoğurt,tarator(çeşitli baharatlarla cacık)güveç,tereyağlı ve peynirli kaçamak,lütenitsa(kahvaltılık sos)

Ölüm ilanları her yerde


Ana yollardaki ağaçlar, apartman girişleri kamu binalarında ölüm ilanları

Yukarıdaki fotoğrafı görünce kayıp biri aranıyor diyebilirsiniz. Ancak hiç de sizin düşündüğünüz gibi değildir.
Ülkede, vefat edenlerin ardından, yakınları özlem ve hasretlerini duvarlara ve ağaçlara yapıştırdıkları fotoğraflı ilanlarla aktarıyor. Bu ilanlar, şehirlerin her noktasına  asılıyor. En çok tercih edilen yerler ise cadde ve sokaklardaki ağaçlar. Ülkedeki her şehir ve kasabada ana yollardaki ağaçlar, apartman girişleri, kamu ve özel binaların duvarlara ölüm ilanları yapıştırılıyor. 


Uyarılar

Bulgaristan'a giderken yüklü miktarda para bulundurmayınız. Zaten her yerde banka kartları geçerlidir. Bilmediğiniz bir yere gitmek istediğinizde en az 2 kişiden tarif etmelerine ricada bulunun.
Yol tarifi almak için bir kişiye oldukça yakın mesafede yaklaşmayın, bu aynı zamanda polisler, jandarma, devlet memurları için de geçerlidir.
Polislerde ismi ve numarası yazılı yaka kartı olup olmadığına gözden geçirin. 

Alışveriş yaparken Bulgaristan'da bir kuruş bile kıymetlidir bu yüzden bir kuruşunuz kalmış olsa bile  almanız gerekmektedir. Örneğin bir ürün 2.99 leva olabilir ve sizler üç leva verdiyseniz size 1 kuruşu ibraz etmek zorundadır.
Mağazalarda alışverişte genellikle pazarlık payı yoktur ,bir çok üründe fiyatların yazılması zorunludur.

Bulgaristan'da en yüksek cezalar aşırı hızda ve ehliyetsiz araba kullananlar için yazılır. Genellikle yolların kötü olduğu için otoyollar hariç(otoyollarda hız limiti yazar) hızlı sürmenize tavsiye etmeyiz, çünkü ansızın karşınıza bir çukur çıkabilir.

HABERBG.NET






****

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENİN ANINDA HABERDAR OLUN

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓