REKLAM

Bulgaristan'daki camiler ne durumda?

Bulgaristan'daki camiler, Eski Zağra camisi
FOTOĞRAF:haberbg.net,arşiv
İmza atılan protokole göre 6 cami restorasyon bekliyor.


İstanbul'da açılan Sveti Stefan Bulgar  kilisesi(Demir kilise)açılışı sonrası Bulgaristan'daki acilen restorasyon bekleyen camiler hakkında konuşulmaya başlandı. Bulgaristan ile Türkiye arasında karşılıklı olarak kültür anıtların restorasyonu hakkında protokol, Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'un  döneminde iken imza atıldı.

TÜRKİYE'DE BİR DİNİ ANIT HARİÇ HEPSİ YENİLENDİ


İstanbul Balat Demir Kilise , Balat , Demir Kilise, Sveti Stefan kilisesi
İstanbul'daki Demir kilise FOTOĞRAF:haberbg.net

Ancak en dikkat çeken konu ise Türk tarafında, Bulgar dini kültür anıtlardan biri hariç hepsi restorasyonu tamamlandı. Bunlardan en eskisi Edirne'de bulunan iki Bulgar kilisesi ile Bulgar mezarlığı restorasyonu 2001'de tamamlandı. Bulgaristan 'da restorasyonu tamamlanan  iki cami bulunuyor: Eski Zağra'daki Hamza Bey cami ile Filibe'deki Hüdavengidar cami. 

İnşaat halinde olanlar ise Sofya Banyabaşı cami, Şumnu'daki Tombul cami,(restorasyonu 12 yıldır devam ediyor).Bulgaristan Başmüftülüğü Genel Sekreteri Celal Faik  özel bTV televizyonuna yaptığı açıklamada imza atılan protokolde caminin tadilatı yer aldığını söyledi.

Tadilat bekleyen o camiler hangiler?


Bulgaristan'daki camailer- Stara Zagora
FOTOĞRAF:haberbg.net 

Sofya Banyabaşı cami, İhtiman'daki cami, Mihalkovo'daki cami, Köstendil'deki Fatih Mehmed camii, Razgrad, Karlovo, Şumnu, Silistra ve Plovdiv'deki camiler yer alıyor.
Özel bTV televizyonu her hafta sonu  yayınladığı 'bTV muhabirler' programında  konuşan eski Kültür Bakanı Vejdi Raşidov,
''Bulgaristan'da yer alan tüm camiler mimari olarak benzersizdir ve bunlar Bulgar anıtlarıdır. Nasıl Türkiye bizim anıtlarımıza bakıyorsa, bizler de  buradaki anıtların bakımından da sorumluyuz'' dedi.
Ülkemizde en kötü durumda olan camiler hala mahkeme davaları görülüyor. Bunlardan biri de Karlovo'daki Kurşun camii. Yerel belediye Başkan Yarımcısı Stoyko Karagenski bu caminin Avrupa Birliği fonları kapsamında restorasyonu yapılması gerektiğini ve halka sunulacak öneri ile müzeye dönüşmesi fikrinde bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN SALADIĞI MADDİ DESTEK

Aynı televizyonun haberine göre Sofya ve Şumnu'daki camiler için Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon devlet bütçesi saldığını haberleştirdi. Türkiye Diyanet İşler Başkanlığı'ndan ülkemize son 8 yılda 2 milyon 300 bin leva  verildiğini de ekliyor. Sofya'daki Banyabaşı camii önümüzdeki aylarda restorasyonu tamamlanması bekleniliyor.



HABERBG.NET

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENİN HABERDAR OLUN

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓