REKLAM

Lütvi Mestan:Asimile politikalarının bugün de gizli olarak yapılıyor

🔺 Lütvi Mestan Edirne'de  FOTOĞRAFLAR:AA
DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, toplantılarda ana dilinde konuştuğu için son 2 yıldır, 19 kez ceza aldığını söyledi.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK), Balkan Türkleri Federasyonu (BTK) ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Demokratik İnsan Hakları Ligi Paneli", Edirne Devecihan Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Panelistlerden DOST Partisi Genel Başkanı Mestan, yaptığı konuşmada, 1984 ve 1989 yıllarında komünist rejiminin asimilasyon politikası nedeniyle Bulgaristan Türklerinin acılar yaşadığını, ama bunların tarih kitaplarında yer almadığını söyledi.
"Bulgaristan Türklerinin yaşadığı olayların tarih kitaplarına girmesi gerekiyor"
Lütvi Mestan, şunları kaydetti:
"Çünkü tüm Avrupa'da, yalnız Bulgaristan'da 1,5 milyon Türk ve Müslüman asimile edildi. İsimlerimiz değiştirildi ve dinimiz yasak edildi. Neden komünist rejim sadece Bulgaristan'da sözde soya dönüş adı altında asimilasyon gerçekleştirdi çünkü en çok Türk ve Müslüman Bulgaristan'da yaşıyor."

"Asimile politikaları bugün de gizli olarak yapılıyor"
Mestan, geçmişin sürgün ve asimile politikalarının bugün de gizli olarak farklı yollarla yapıldığını iddia ederek, şöyle devam etti:
"Bulgaristan'da bizim haklarımız yerine gelmiş durumda değil. Ben son 2 yıldır ana dilimde konuştuğum için toplantılarda 19 ceza yedim. 'Biz Türk'üz bizden Bulgar olmaz' dedim. Kırcaali'de 20 bin kişinin önünde ilk olarak ana dilimde Ata Mustafa Kemal Atatürk'ün sözü olan 'Ne Mutlu Türk'üm' diyerek konuşma yaptım. Kim doğru yolda onun yanında olacağız."
BRTK Başkanı Zürfettin Hacıoğlu da Bulgaristan'da Türklere karşı uygulanan baskının devam ettiğini savundu.
Türk ve Müslümanların Bulgaristan'da birçok konuda sıkıntı yaşadığını dile getiren Hacıoğlu, seslerini duyurmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 
Bulgaristan'da yaşayan Türklerin sorunlarının ele alındığı paneli, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ile Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da takip etti.
Kaynak:AA
===================================================================
BAŞKA HABER:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Bulgaristan'a geliyor/ÖZEL HABER



Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓