REKLAM

Osmanlı eserleri koleksiyoncusu öğretmen Akif Atakan vefat etti

Osmanlı eserleri koleksiyoncusu  emekli edebiyat öğretmeni Akif Atakan vefat etti.


Mestanlı'da bugün vefat eden Atakan,Bulgaristan'da büyük çoğunluğu Osmanlı yazma eserlerinden oluşan yaklaşık 50 bin kitabı, evinde muhafaza ederek kültürel mirasımıza sahip çıkıyordu.


Komünizmin en zor döneminde  önemli eserleri kendi bahçesindeki kuyuya saklamaya başarmış,Türkiye'ye bile sesini duyurmasıyla eserleri uzman ekip tarafından incelenmişti.

GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI İSTİYORDU

Kırcaali'ye bağlı Mestanlı ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki Atakan,  500'e yakın köy ve beldeden topladığı kitaplar ile kitabe ve mezar taşı kalıntısı gibi zorluklarla elde ettiği kültür varlıklarının, korunarak gelecek nesillere aktarılmasını istiyordu.

Onun hakkında Bulgar ve Türk medyası ilgi göstermişti.Türkiye'de TRT ve Konya Selçuk Üniversitesi belgesel çekmişti.



   Akif Atakan, namı diğer; Akif Mustafa İsmail, 1936 yılında Kırcali’de dünyaya geldi. Uzun yıllar öğretmenlik yaptı. Eşi de eski bir öğretmen idi. Mestanlı’da emekli hayatını yaşarken bir kenara çekilmedi. Devamlı kitapları ile iç içe oldu. Yıllar içinde çeşitli yerlerden topladığı ve bir araya getirdiği, kitap, dergi, broşür, ilan gibi basılı eserleri Balkanlar Vakfı bünyesinde topladı. 

DOĞDUĞU TOPRAKLARA VEFA BORCU


Doğduğu topraklara vefa olarak bir araya getirdiği bu eserleri ziyaret edecek, araştırma yapacak kimseleri göreceği günlerin hayaliyle bu günlere geldi. Akif Atakan, eserlerine sahip çıkacak gerçek değerini anlayacak kişileri kurumları dört gözle Mestanlı’daki evinde sürekli beklemişti.

HABERBG.NET

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓