REKLAM

Belene mağdurları Sofya Şehir Mahkemesi önünde adalet bekliyor

YORUM

Belene mağdurların, Jivkov rejimin yapmış olduğu zulme karşı açılan davanın kapanmasını Sofya Şehir Mahkemesi önünde barışçıl şekilde protesto etti.


Aralarında Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (BAHAD) de olduğu 14 Sivil Toplum Kuruluşu, komünist Jivkov rejimin beş üst düzey ismin ''Soya Dönüş'' süreci adı altında 80'li yıllarda Bulgaristan'da Türklere yönelik işlemiş oldukları suçların, 29 Mayıs 2022'de askeri savcılığı tarafından dava dosyasını rafa kaldırmasını protesto ettiler.



Bulgaristan'da Türkler 1991 yılında yaşananların sorumlularına dava açmıştı. Eski diktatör Todor Jivkov, eski İçişleri Bakanı Dimitar Stoyanov, eski Dışişleri Bakanı Petar Mladenov ve eski Başbakan Georgi Atanasov sanık olarak gösterildi. Bugün bu sanıkların hiçbiri hayatta değil. Mahkeme, dava sürecini yıllarca uzatarak, görgü tanıkların ve mağdurların başka ülkede oldukları gerekçesiyle ifadesi alınmadığını bahane ederek  neticeye varamadı. Bir nevi sorumluların adalet önünde hesap vermeyip ölmesini bekledi.



Direnişin kahramanları bugün de mücadelesine devam ediyor. Başka protestolarda boy gösterenler (HÖH/DPS), bugünkü haklı serzenişte yoktular 👀

HÖH/DPS yöneticilerinden ve milletvekillerinden bu dava dosyasının kapanmasına hiç ses çıkarmadı.


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓