REKLAM

Производството на тютюн е без алтернатива за региона на Кърджалийско

Няма опасност за тютюнопроизводството в България, заяви в кирковското село Бенковски министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
73 млн. лева доплащания за тютюнопроизводителите в Бюджет 2013
Той подкрепи думите си с твърдението, че в бюджет 2013 г са предвидени 73  млн.лв. за национални доплащания.
Според него  производството на тютюн е без алтернатива за региона на Кърджалийско и държавата ще продължи да подкрепя сектора. Големият въпрос сега е да се направи така, че през следващият референтен период 2014-2020 г. да бъдат осигурени европейски средства за производителите на тютюн, подчерта Найденов. В тази връзка той уточни, че се работи също и по откриване на специална мярка за тютюнопроизводителите, която ще съдейства да се насочат европейски пари за  увеличаване поливните площи и изграждане на нови напоителни полета. По този повод  били проведени няколко разговора с еврокомисаря по въпросите на селскосотпанската политика.

На срещата в Бенковски министър Найденов коментира и разпространената ден преди неговото посещение, позиция на общинските кметове в Кърджалийско, в която те настояват за  възстановяване на Фонд „Тютюн", гарантиране на минимални  изкупни цени на продукцията и възстановяване на държавните тютюневи експерти.
„ Това не може да стане, защото функциите на Фонд „Тютюн" са поети от ДФ „Земеделие". Не може държавата да се намества в ценообразуването, защото пазарните принципи важат за всички", коментира Найденов .
Найденов бе придружаван от областния  управител Иванка Таушанова и народният представител Цвета Караянчева. На срещата той поздрави родопчани със Световния  ден на тютюнопроизводителите и връчи почетни грамоти представители на Асоциацията на  тютюнопроизводителите, имащи  принос за  развитие и запазване на отрасъла. Министър Найденов пое конкретен ангажимент да осигури 200 хил. лв. за  изграждане на напоителната система в кирковското село Бенковски.
  HABERBGПавел Тенчев

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓