REKLAM

Жельо Бойчев: Правителството на ГЕРБ продължава да обслужва монополистите


Аз не знам с какви очи „Софийска вода" са поискали увеличение на цената на водата с 14%, но ние остро възразяваме срещу това искане за промяна на цените на ВиК услугите. Крайно време е Столична община да се вземе в ръце, защото
досега тя работи в ущърб на гражданите и в съюз с концесионерите на „Софийска вода". Това заяви председателят на групата съветници на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев на пресконференция в централата на партията. Той бе категоричен, че водното дружество редовно не изпълнява инвестиционната си програма и няма никакви основания да иска увеличения на цените.
Жельо Бойчев отбеляза, че въпреки че са констатирани множество нарушения за неизпълнение на условията по договора, наказания до момента няма. „Този договор е много трудно да бъде развален - това ще стане само, ако вината на концесионера бъде доказано категорично. Затова настояваме за цялостна проверка и установяване на нарушенията", каза още Бойчев. Според него по време на четирите години от управлението на ГЕРБ, министър-председателят, министрите и столичният кмет са имали цялата власт в ръцете си да изискват проверки и да следят за правилното изпълнение на договорите на компаниите-монополисти. „Това обаче не се е случило, защото правителството на ГЕРБ лично е обслужвало интересите на това и на много други дружества- монополисти. Каква е според вас причината цената на водата от 2009 година, откакто Борисов управлява еднолично държавата, да расте постоянно?", риторично попита Жельо Бойчев. По думите му в момента на територията на София има два тежки монопола - „Софийска вода" и „Топлофикация", а пряката отговорност за сметките и за проблемите с компаниите-монополисти е на кмета на София и управляващото мнозинство на ГЕРБ.
Жельо Бойчев счита, че примерът със „Софийска вода" не е изолиран случай, а философия на работа на цялото управление ГЕРБ в услуга на корпоративните интереси на големите компании. „От едната страна имаш тези увеличения на електроенергия, парно, вода, храни и т.н., а от другата страна политиката за доходите на Симеон Дянков. Е, къде да са хората, ако не на улиците", отбеляза още той. Според него са безумни аргументите за високи студове при увеличението на цените на тока. „Откакто ГЕРБ управлява България студовете в страната ни станаха полярни. Няма как  да признаем това за достатъчно условие за поредното увеличение на сметките за ток", категоричен е той.
Общинският съветник от БСП Калоян Паргов акцентира на проблемите с канализацията на кв."Нови Искър" и обясни, че вместо Йорданка Фандъкова да прави отново работна група за обследване на проблемите, е по-добре просто да отвори архивите и да използва изготвените още през 2009 година доклад и молба за изготвяне на инвестиционен технически проект от предишния районен кмет. „В кв."Нови Искър" има 32 километра колекторна система и е необходимо изграждането на само един канал, за да бъде решен проблемът с канализацията на блоковете на ул."Юрий Гагарин", категоричен е Калоян Паргов.
Преди пресконференцията на общинските съветници, лидерът на БСП Сергей Станишев подари по една червена роза и поздрави за празника всички журналистки.

 Иван Стоименов

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓