REKLAM

Сбъдната мечта: „Тракия” след 40 години


Последният участък от най-дългата до този момент у нас автомагистрала „Тракия” от пътен възел „Зимница” до Карнобат бе официално открит с прерязване на лентата. Лентата прерязаха президентът Росен Плевнелиев и регионалният министър Десислава Терзиева. След прерязването на лентата автомагистралата свърза изцяло София и
Бургас. Първите автомобили ще могат да преминат по новия участък след 14.00 часа. Откритият последен участък от автомагистрала „Тракия” е лот 4.2 - от пътен възел „Зимница“ до Карнобат (от км 291+000 до км 325+280). Участъкът е с дължина 34 км. Финансирането му се извършва по проект „Доизграждане на АМ „Тракия” лот 2,3, 4” и се осъществява от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. На официалното откриване присъства президентът Росен Плевнелиев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и бившият министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Водосвет бе отслужен от сливенския митрополит Йоаникий.
Автомагистрала „Тракия”, която е с обща дължина 360 км, е част от Паневропейски транспортен номер VIII.


Снимка: Пиер Петров

Завърши цялостното изграждане на магистрала "Тракия" - около 360 км (ОБЗОР)

От 14.00 часа ще може да се пътува по цялото трасе на автомагистрала "Тракия", което е около 360 километра. Първите автомобили ще могат да преминават по откритото ново трасе след 14.00 часа.
Официалната церемония по откриването се състоя от 10,30 часа. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи водосвет. Отсечката пътен възел „Зимница“ – Карнобат откриха президентът Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, инж. Илиана Захариева - член на УС, депутати, дългогодишни служители на държавната пътна администрация и др.
Една или две магистрали не са достатъчни за България. Целта е до 2020 година да бъдат завършени седем магистрали и тя е постижима. Това заяви президентът Росен Плевнелиев. С откриването на участъка от пътен възел Зимница до Карнобат след повече от 40 години магистралата от София до Бургас ще бъде пусната за движение. Президентът прогнозира, че не по-късно от средата на 2014 година АМ „Марица“ ще бъде завършена, а през 2015 г. – и АМ „Струма“, а работата по другите проекти ще продължи след 2016 година.
„Добре е, когато държавата постига значителен напредък по проекти, които хората отдавна са посочили като важни и смислени, а обществото е постигнало пълен консенсус. Такива са магистралите „Тракия“, „Марица“, „Струма“ и те също ще бъдат завършени. Благодарение на работата на много правителства, резултатите вече са видими“, заяви президентът в приветствието си. По думите на държавния глава, тези инфраструктурни проекти ще дадат решително преимущество на Южна България, затова с новите приоритети в периода 2014-2020 г. усилията ще бъдат насочени основно към Северна България. „Хемус“ е не по-малко важна от АМ „Тракия“ и ще открие потенциала на Северна България“, каза президентът. Той припомни, че скоростният път Видин-Ботевград ще изведе от изолацията най-бедния район на България – Северозападния. Тунелът под връх Шипка също остава приоритет, допълни Росен Плевнелиев. „Посоката е ясна, приоритетите са видими, трябват резултати“, подчерта президентът.
За периода след 2014 г. държавният глава очаква темпът на строителство от около 60 км годишно да бъде запазен. Това според него ще бъде един от индикаторите за напредък на страната ни, тъй като магистралите дават икономическа перспектива. Президентът припомни още, че 80 на сто от средствата за изграждането на АМ „Тракия“ са от Европейския съюз. „Това е солидарност в трудни икономически времена за България и за региона, а не колонизация“, коментира Росен Плевнелиев.
Газ по „Тракия”! Откриха я!
По думите на Плевнелиев – 2012-та година е била годината на автомагистрала „Люлин”, 2013 година – на автомагистрала „Тракия”, а 2014 година - автомагистрала „Марица”, а 2015 година ще бъде на автомагистрала „Струма”. „Не твърдя, че автомагистрала „Тракия” е моя, но я стартирахме. Това, което обещахме, се случи. Това е връзка с един глобален свят”, отбеляза Плевнелиев. Той подчерта, че автомагистрала „Марица” има стратегическо значение и за Европа, и за България. Археолозите ще са се погрижили за едно толкова богато стратегическо археологическо наследство. „Тръгва се отново на пълна пара, трасето е прокарано, парите са осигурени”, посочи президентът Росен Плевнелиев.
am-trakiq-qmbol-burgas
Последният участък от около 34 км от автомагистрала „Тракия“ е лот 4.2 - от пътен възел „Зимница“ до Карнобат (от км 291+000 до км 325+280). Проектът „Доизграждане на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4” е с обща дължина 115 км. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Общата дължина на лот 4 – от Ямбол до Карнобат, е 49,08 км. На 26 август м. г., за да се улесни трафикът през „Петолъчката“, бе пуснато движението по лот 4.1 - отсечката от Ямбол до п. в. „Зимница“ (от км 276+200 до км 291+000). Тя е около 15 км.
Изпълнител на строително-монтажните работи е Сдружение „Тракия IV”ДЗЗД. Стойността на договора е 209 646 720,00 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „План инвест – Пловдивинвест – ЛОТ4” ДЗЗД. Договорът е за 974 400,00 лв. с ДДС. Авторският надзор е на Обединение „Виаплан-Бурда”, чийто договор е 130 800 лв. с ДДС.
С пускането на последната отсечка от автомагистралата средната скорост ще се увеличи от 68 км/ч на 101-105 км/ч. От София до Бургас ще се пътува за около 3 часа и половина. Значително ще се повиши удобството и безопасността на пътуване. Транзитното движение, което десетилетия наред преминава през редица градове и села в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, вече е изнесено извън тях. По-добрата инфраструктура ще стимулира икономическото развитие и туризма в региона, ще спести много разходи на гражданите и бизнеса.
Автомагистрала „Тракия” е част от Трансевропейския транспортен коридор VІІІ. Изграждането й е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение. „Доизграждането на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4” е първият голям пътен инфраструктурен проект, изпълнен по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 699 648 287,32 лв. От тях от Кохезионен фонд на ЕС са 513 970 279,58 лв., а от държавния бюджет - 185 678 007,61 лв.
115-километровото трасе е разделено на три участъка.
Първият участък, открит на 1 юли 2012 г., е Стара Загора - Нова Загора. Общата му дължина е 31.8 км. На него са построени 20 големи съоръжения. Пътният възел „Стара Загора“, който беше пуснат в движение 9 месеца предсрочно - на 13 октомври 2011 г., осигури безопасната връзка с две от най-натоварените пътни направления – Оризово – Бургас и Стара Загора – Димитровград.
Вторият участък Нова Загора – Ямбол - с дължина 35,7 км, бе пуснат на 12 юли 2012 г. На него има 18 големи съоръжения. Построяването на отсечката е съобразено с всички европейски изисквания за опазване на биоразнообразието. Издигнати са близо 8 км оранжеви мрежи с височина 4 метра, които гарантират безопасния полет на прелетните птици. Изградени са и мини-тунели под настилката за пресичане на дребни животни.
На третия участък Ямбол – Карнобат има 30 големи съоръжения – мостове, подлези, надлези, пътни възли и т. н. Три от тях са мостови съоръжения – над реките Тунджа, Мараш и Мочурица.
Общо по проекта са изградени 5 пътни възли, 9 моста, 36 надлеза, 15 подлеза и 3 пресичания с ж. п. линии.
С построяването на 115 км от „Тракия“ със средства от Европейския съюз завърши цялостното изграждане на автомагистралата от София до Бургас, която е около 360 км.

Агенция „Фокус”
Евгений Бакърджиев: Магистралата е на хората и те ще се движат по нея

Магистралата не е нито на президента Росен Плевнелиев, нито на Бакърджиев, нито на Тодор Живков и т.н. Магистралата е на хората и те ще се движат по нея. Това заяви пред Агенция „Фокус” бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Евгений Бакърджиев от правителството на Иван Костов. Бакърджиев присъства на официалната церемония на откриването на последния участък от автомагистрала „Тракия” – от пътен възел „Зимница” до Карнобат. Евгений Бакърджиев, заедно със служебния регионален министър Екатерина Захариева, бяха единствените от бившите министри, които станаха част от церемонията за готовата вече автомагистрала „Тракия”, свързваща изцяло София и Бургас. По думите на бившия регионален министър – автомагистрала „Тракия” доказва, че мечтите се сбъдват.
„Магистрала „Тракия” не може да оставя спомени, тя оставя само бъдеще за страната ни”, бе отговорът на Бакърджиев за това какви спомени му е оставило изграждането на автомагистрала „Тракия”. Бившият министър посочи, че в момента се строи една нова България. „В автомагистрала „Тракия” е вложен трудът на десетки хиляди хора, десетилетия наред. Това е доказателство, че трудът дава резултат”, отбеляза Бакърджиев и пожела на сегашните държавници да имат все повече такива поводи, но резултатът от труда да е за всички българи. На въпрос - кои други инфраструктурни проекти желае да види готови в най-скоро време бившият регионален министър Евгений Бакърджиев автомагистралите „Хемус” „Струма”.

      Ванина НЕДКОВА  
      Агенция „Фокус”


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓