REKLAM

Türkiye-AB zirvesi Varna'da...Canlı Anlatım


HABERBG.NET,Varna'daki Evksinovgrad Sarayında yapılan zirveyi anbean sizlere aktarıyor.Dakika dakika olup bitenleri paylaşıyor.

Türkiye – Avrupa Birliği Zirvesi, bugün Varna’da yapılıyor.AB Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde düzenlenen  Zirve, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker’in liderliğinde saat 19.40'da başladı.

CANLI ANLATIM


25 Mart  Türkiye-AB zirvesi öncesi

Saat:16.25 - Başbakan Boyko Borisov zirve öncesi Varna'da altyapı onarım çalışmalarını yerinde inceledi.

Saat 19.45 - T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu özel uçakla Varna'ya geldi.

Saat 20.45  - Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev,Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ile AB Dönem BaşkanıBakan Lilyana Pavlova Varna'ya gitti.

Zirveyi takip etmek amacıyla 120 basın mensubu için Basın Merkezi kuruldu.Aralarında AB basın mensubu,Türkiye ile Çin ve Japon gazeteciler zirveyi yakından takip ediyor.


Bulgar Devlet Radyosu(BNR)Varna'da Erdoğan'ı protesto eden ''Erdoğan,seni istemiyoruz! '' pankartı asıldığını duyurdu.


26 MART

Zirvenin yapılacağı salon ve Türk,Bulgar ve AB bayrağı
Video:Zirvenin yapılacağı yer ve Erdoğan karşıtı protesto




Saat 11.30'da Varna merkezinde Vızrajdane (Diriliş) partisi  tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine protesto ediliyor.




Saat 11.50'de Cumhurbaşkanı Radev gazetecilere yaptığı açıklamada,''Umarım Başbakanın(Borisov) Erdoğan'a iç işlerimize,seçim sürecimize ve dini işlerimize karışmaması için bu konuyu,aynı zamanda Trakyalı mülteciler için tazminatı masaya yatırır'' dedi.

Saat 13.34'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Varna ziyaretinden önce Atatürk Havalimanı'ndan açıklamalarda bulundu."AB'ye tam üyelik stratejik hedefimiz olmaya devam ediyor. Niyetini, gayesini, ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin Türkiye'nin AB'de saygın, eşit, tam üye olarak hak ettiği yeri olmasına mani olmalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi ve Varna'ya doğru hareket etti.


Saat 14.45'de Cumhurbaşkanı Erdoğan,Varna'ya geldi.Varna Valisi Stoyan Pasev ve Belediye Başkanı İvan Portnih karşıladı.Bulgaristan'daki Türk diplomatlar da Erdoğan'ı karşıladı.



Saat 15.15'de  Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve başlamadan önce Başbakan Boyko Borisov ile baş başa görüşeceği ifade edildi.


Saat 15.50'de  Enerji Bakanı Temenujka Petkova ile Türk mevkidaşı  T.C. Enerji Bakanı Berat Albayrak ile ikili görüşme gerçekleşeceği belirtildi.


➤Saat 16.00'da AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Varna'ya iniş yaptı. 





Saat 16.22'de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Başbakan Boyko Borisov zirveden beklentileri ele aldı. Donald Tusk,''Daha önce de söyledim,Bulgaristan'ın komşusuyla iyi ilişkilerin olması çok önemlidir '' dedi.Başbakan Borisov,''Bulgaristan, Ankara ile Brüksel arasındaki diyaloğu normale sokmakla ilgileniyor ve sorun yaratmaktansa,sorunlara çözüm bulmaya katkıda bulunmaya çalışacak'' dedi.


Saat 16.27'de  AB Konseyi Başkanı Tusk,14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldıklarını söyledi.








➤Saat 17.19'da Başbakan Boyko Borisov,T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Evksinovgrad Sarayı'nda karşıladı.İkili baş başa görüşme gerçekleştiriyor.


Saat 17.53'de AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker Varna'ya iniş yaptı.




Saat 19.40'de Türkiye-AB Zirvesi başladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanAvrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald TuskAB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.


Saat 21.26   -Türkiye-AB Zirvesi kapsamında liderlerin ortak basın toplantısı düzenleyecekleri ifade edildi.Tüm Avrupa,Bulgaristan ve Türkiye'deki haber kanallarında canlı yayınlanacak.

➤Saat 21.36  -  Türkiye-AB Zirvesi kapsamında liderleri şu aşamada ortak basın toplantısı düzenliyor.




➤Saat 22.07-  Junker:AB-Türkiye ilişkilerin bundan sonra müzakerelerin devamının garantörü olmaya devam edeceğim


➤Saat 22.12 - Borisov:Türkiye sayesinde sınırımızda göçmen akını durdu.Bu toplantının gayesine ulaştık. Haziran ayına kadar  Türkiye ile AB arasında bir zirve daha yapacağız.


➤Saat 22.13 - Borisov: Türkiye'nin de Bulgaristan'daki müftülüklerin vakıf malların iadeleri,kültürel anıtların korunması,emekli maaşları,'Soya dönüş' süreci,sel baskınlarına karşı istekleri var.

➤Saat 22.16 - Bulgar Başbakandan Anadolu Ajansı muhabirinin hızlı şekilde soru yöneltmesi üzerine Başbakan Borisov gazeteciye geri dönerek,Türkçe ''Yavaş ,yavaş'' demesi Türk gazetecileri güldürdü.

➤Saat 22.18Vize serbestisini değerlendiren Erdoğan, "Bununla ilgili çalışma kağıdımız şubat ayı başında AB Komisyonu'na sunulmuştu. AB tarafına çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini de söyledik. AB, bu noktada adımını bir an önce atarsa o da bizi rahatlatacaktır. Bu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, vatandaşlarımızın AB'ye olan güvenini sarsacak bir hal almamalıdır." kaydetti.

➤Saat 22.20 - Tusk:Türkiye'ye basın ve ifade özgürlüğünü  eleştirdik.Kıbrıs açıklarında meydana gelen gelişmeler üzerine tepkilerimizi ilettik.

➤Saat 22. 26 - Junker: Türkiye'ye Paskalye Bayramına kadar terörle mücadelede değişikliğine gidilmesine ve Yunan sınır polislerin serbest bırakılmasını bekliyoruz

Basın toplantısı sona erdi.




                                   Varna Zirvesi'nin Basın Toplantısı-TAMAMI


  HABERBG.NET

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓