REKLAM

Atatürk'ün Sofya'da geçirdiği günler(5)



DEVAMI


FOTOĞRAF HAKKINDA:Atatürk,Ankara'da aralarında milletvekili Angel Grozkov'un da yer aldığı Bulgar diplomatlarını kabul etti.

Bir arada ikimiz arasında geçen konuşmada Osmanlı İmparatorluğu durumu hakkında şöyle anlattı:

''Türk halkının üstün özellikleri var ama maalesef karanlıkta ve cehalette bırakılıyor.Gerekli modern eğitim eksik.Rejim, hem ekonomik hem de sosyal yaşamda veya devlet işinde herhangi bir yenilenmeye izin vermemektedir.

Dolayısıyla Türkiye'nin özgürce nefes alması ve saygı duyulması ve saygı duyulması için ilerlemesi şarttır.Türk halkı derin uykudan uyandırılmalı, aynı zamanda iyi eğitimli laik öğretmenlerin yerini alması için geri kalmışlıktan kurtarılmalıdır.

Osmanlı halkının hem kendi samimi yaşamında hem de dışsal tezahürlerinde oryantal zihniyeti ortadan kaldırması gerekir.Türk halkının  iyileşmesi için çok fazla reformların yapılması gerekiyor.''

Andrey Lapçev Atatürk hakkında ne diyor?


Sofya'da  Mustafa Kemal;Danail Krapçev,Baço Kirkov, ve Andrey Lapçev ile yakın ve dostane ilişkiler sürdürüyor.Bir zamanlar  Andrey Lapçev Türk heyeti üyelerine şunları söyledi:


''Mustafa Kemal Paşa benim yurttaşım.Ona en içten selamlarımı iletin.Bulgar-Türk dostluğunun gelişimi hakkında söylediği her şeyi yapmaya hazırım.Onu Sofya'da askeri ataşe olduğundan beri tanıyorum.Zamanımızın en zeki adamıdır.Saygılarımla...''

Kendi evinde arkadaşı Dimo ​​Açkov'un  fotoğrafını asmış


Atatürk'ün en yakın arkadaşlarından biri  Dimo Açkov'dur.Daha Selanik'ten beri tanışıyorlar.Onun fotoğrafını duvara asmış.Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 10. yıl dönümü ile ilgili kutlamalar için Açkov, Ankara'yı ziyaret etti ve eski dostu Atatürk ile görüştü.Atatürk ona 'Arkadaşım Açkov'a'' işlemeli  yazıt ile bir havlu hediye eder.











Prof.Mümün Tahir


HABERBG.NET

* HABERBG.NET'in onayı alındıktan sonra yazı materyalinin yayınlanmasına kaynak gösterme şartıyla izin verilir.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓