REKLAM

Mehmet Eymür:1970'lerdeki sağ-sol çatışması Bulgarların planıydı

🔺 Deşifre adlı kitabında yazdı

Emekli MİT mensubu Mehmet Eymür terörle mücadelede yıllarca kritik görevlerde bulundu. Eymür yeni kitabı Deşifre’de tanık olduğu casusluk hikayelerini, yakın tarihimizdeki karanlık noktaları yazdı. 


Mehmet Eymür kitabında Türkiye'de 1940-1994 arasında 132 casus yakalandığını yazıyor. Yakalanan bu casuslar arasında Bulgaristan lehine çalışan ajanların sayısı hayli fazla: 74. Mehmet Erel de işte bu casuslardan biri. MİT'in eski elemanlarından biriyken şüpheleniliyor ve yakalanıyor. 1972 Aralık ayında sorgulanıyor. 

Sorguyu da bizzat Mehmet Eymür yapıyor. Erel sorgusunda önemli planlardan bahsediyor. Eymür,



"Erel'e göre Bulgarlar o tarihlerde aşırı sağcıların İlim Yayma Derneği'ne para ve silah yardımı yapıyorlardı. Bulgarların Türkiye ile ilgili planı sağı silahlandırıp sokağa dökmek ve sol üzerinde bir baskı kurarak onların harekete geçmesini sağlamaktı.


Sol karşı faaliyete ve silahlı harekete başlayacak, sonunda ordu müdahale edecekti. Ordunun baskı kurması üzerine halk ayaklanması ve iç savaş başlayacak, böylece aşamalı planla halk iktidarı gerçekleşecekti."
 🔺"Perde arkasında Ruslar vardı'' diyor

2 Eylül'e giden yolda hayata geçirildiği hep anlatılan sağ-sol kutuplaşmasının planlarının Amerikalılar tarafından yapıldığı dillendirilirdi. Mehmet Eymür'ün kitabında bu işin arkasında Bulgar istihbaratının olduğu ortaya koyuluyor. Peki Bulgar istihbaratı Türkiye'yi karıştıracak kadar güçlü müydü? Eymür,



 "Perde arkasında Ruslar vardı. Ama o yıllarda CIA ile KGB zaten çatışıyordu her alanda. Türkiye'de 70'lerdeki o karışıklığın sebebi Soğuk Savaş'ın ülkemize yansımasıydı" diyor.


OLKAN ÖZYURT
OLKAN ÖZYURT 

Kaynak: Sabah

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓