REKLAM

Yüksel Özkan,Bulgaristan göçmenlerin sorunları için meclise araştırma önergesi sundu

🔺 FOTOĞRAFLAR: haberbg.net 


İhsan Aydın/OLAY
Soydaşların zorunlu göç sonrası ülkemizde yaşadıkları sıkıntılar da var.İşte bu durumu araştırmak üzere CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan TBMM’ye bir komisyon kurulması teklifi verdi.


Özkan dilekçesinde, Bulgaristan Türklerinin yaşamış olduğu zorunlu göçün 30. yıl dönümünde sorunların tespiti ve çözümü konusunda sağlıklı bir politika oluşturabilmek amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.Önergeye Özkan’ın diğer CHP’li milletvekili arkadaşları da imza verdi.

Peki Özkan ne istiyor?

🔺 Göçün 30. yıl dönümünde sorunların tespiti ve çözümü konusunda sağlıklı bir politika oluşturabilmek amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi

Özkan araştırma komisyonu kurulması önergesinin gerekçesinde 1989’da yaşanan göçü, 2. Dünya Savaşı sonrası dünya tarihine geçen Avrupa’daki en büyük göç olarak tanımlıyor.Özkan, göçün başladığı 1989’un haziran ve temmuz aylarında 345 bin 960 kişinin, 82 bin 390 ailenin Türkiye’ye geldiğini hatırlatıyor. Özkan devamla şunları vurguluyor:
Bulgaristan Türklerinin Türkiye’ye göç etmesini tetikleyen en önemli etken totaliter rejimin acımasız, baskıcı soykırım niteliği taşıyan asimilasyon politikalarıdır. Bu asimilasyon politikaları 1980’li yılların başında doruk noktasına ulaştı ve 1984’de soya dönüş başlığı altında Bulgaristan Türklerinin isimleri zorla Bulgar isimleriyle değiştirildi. 

Binlerce masum insan hapishanelere gönderildi, yüzlercesi de öldürüldü. Evde ve sokaklarda Türkçe konuşmaları, ibadetleri yasaklandı. Türkler ve diğer Müslümanlar cenazelerini inançları gereği defnedemediler. Mezar taşları kırılıp yerine Bulgar isimli haçlı mezar taşları dikildi.”

O vakit Bulgar ismi kullanmayan Türklerin başta çalışma ve eğitim olmak üzere her türlü anayasal hak ve özgürlüklerinin engellendiğini de hatırlatan Özkan şunları da vurguluyor:


Zorunlu göçün üstünden 30 yıl geçmesine rağmen Bulgaristan Türklerinin oturma izni, çalışma izni, vatandaşlık, sosyal güvenlik gibi birçok sorunu halen çözüm beklemektedir. İki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşmasının yapılmamış olması Türkiye’ye geldiklerinde çalıştıkları halde sigortası yapılmamış ya da geç sigorta başlatılmış kişiler bugün yaşları emeklilikte aranan şartları tamamladığı halde emekli olamamaktadırlar


Bulgaristan’dan gelirken vize alamadıkları için zorunlu göçe tabi tutulmadıkları gerekçesiyle ülkede sigortalı çalıştıkları günleri kabul ettiremeyen soydaşlarımızın mağduriyetleri halen devam etmektedir.

Özkan soydaşların muhtaç maaşlarının da durdurulduğunu ekliyor. 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓