REKLAM

Bilinçli mi yapılıyor yoksa cehalet mi?Okan Bayülgen ve Eypio Bulgaristan Türklerinden özür dile


➲ 23 Kasım'daki programında konuştukları hayrete düşürdü 

Uzun zamandır heyecanla beklenen film “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” geçtiğimiz hafta vizyona girdi. Bu film Bulgaristan Türkleri için ayrı önem arz etmekdir. Çünkü bu filmde Naim Süleymanoğlu’nun sadece halter başarıları, göğsündeki ay yıldızla kazandığı dünya ve olimpiyat şampiyonlukları anlatılmamış. Naim, Bulgaristan’da yaşayan iki milyon soydaşının çektiği zulümleri dünyaya duyurma görevini üstlenmiş bir özgürlük savaşçısı ve kahramanı olmuştur.


O dönemlerde Türkler, isim değiştirmeye zorlandı, Türkçe konuşanlara para cezaları kesildi hatta dövüldü. Camiler kapatıldı ve Türklerin dini gerekliliklerini yerine getirmesi engellendi, Türk kültürüne ait unsurların kullanımı yasaklandı. Bu uygulamalara direnip milli kimliğine sahip çıkan Türkler şehit edildi ve işkence adası olarak bilinen Belene esir kampına gönderildi.

26 Aralık 1984'te Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Killi bölgesinde isim değiştirme uygulamasını protesto etmek için toplanan Türk ahalinin içinde annesinin kucağında bulunan henüz 18 aylık olan Türkan bebek, Bulgar kolluk kuvvetlerinin kalabalığın üzerine rastgele açtığı ateş sonucunda şehit olmuş ve Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü haline gelmiştir.
Türkleri, bulgarlaştırmayı başaramayan komünist lider Jivkov, Türkiye’den kapılarını açmasını isteyerek Türkler göçe zorlanmıştır.                                                                                                 
Anavatanımız Türkiye’de sürekli Türklüğümüzü anlatmak zorunda kaldık                                                                                                                                                  
Biz Bulgaristan Türkleri’ni Bulgaristan’daki komünist rejim bulgarlaştırmayı başaramadı ancak anavatanımız Türkiye’de sürekli Türklüğümüzü anlatmak zorunda kaldık. Biz Türküz dedikçe bizi farklı adlandırmaya ve ötekileştirilmeye çalışanlar oldu. “BULGAR GÖÇMENİ” diyenler oldu, “BULGAR TÜRKÜ “diyen oldu, hatta doğrudan “BULGAR” diyenler bile oldu.

Oysa, “Bulgar’ın” etnik bir köken olduğunu ve Bulgaristan’ın ise bir coğrafya olduğunu bilmeyen cahiller bu söylemlere günümüze kadar devam etmekte. Üstelik bu söylemleri gazeteciler, televizyoncular, siyasetçiler ve hatta devlet adamları da kullandı.

Buna en son örnek olarak “Naim” filminin oyuncularıyla birlikte, filmin rap müziğini hazırlayan Eypio’yu konuk eden Okan Bayülgen’in sunuculuğunu yaptığı programda görüldü.

Okan Bayülgen, bizi çok iyi tanıdığını iddia ederken “BULGAR GÖÇMENLERİ” ifadesini kullanarak bir gafa imza attı. Üstelik devamında “ZORLA BULGARLAŞTIRILAN BULGAR GÖÇMENLERİ" diyerek aslında bizi tanımadığını ve bizim Bulgar değil de Türk olduğumuzu bilmediğini göstermiştir. Sosyal medyada tepki çeken görüntülerin ardından insanlar #OkanBayülgen’in özür dileyerek hatasını düzeltmesini bekliyor.

Programın konuğu Eypio’da aynı hataya düştü…
Eypio’da “BULGAR GÖÇMENİ” dedi            
Hollanda’da yaşadığı dönemde bizim Gürcan abi vardı “BULGAR GÖÇMENİ” Kırcaali’li. O bana çok destek olmuştu parasız kaldığım zaman. Dönercisi vardı orada gider yemek yerdim, orada çok sempati duydum. Naim Süleymanoğlu’nun da bir “BULGAR GÖÇMENİ” olması, bizim dönemin bir kahramanı olması beni o dönemlere götürdü, şarkıyı yaparken de çok duygulandım.” ifadelerini kullanması soydaşları iyice kızdırdı.

Son olarak filmin yapımcısı Mustafa Uslu, Bulgaristan Türkleri’ni gerçekten iyi tanıyan biri ve defalarca farklı ortamlarda nasıl insanlar olduklarını anlatan değerli bir kişiliktir. Filmin büyük bir kısmı Bulgaristan’da çekildi, dolayısı ile oyuncular oradaydı ve az çok bir araya gelip, tanıma fırsatı buldular oradaki insanları.

Ancak programda, oyuncuların hiçbiri hem Okan Bayülgen’in hem de Eypio’nun bu söylemlerine tepki göstermemesi veya düzeltmemesi bizi ayrıca üzdü.

Bizim Türklük konusundaki hassasiyetimizden dolayı bu tür saçma sapan tabirlere tahammülümüz yok. Biz Balkanlarda yüzyıllarca Türklüğümüzü bırakmadık bundan sonra da niyetimiz yok. Biz Türk oğlu Türküz, bu böyle bilinmeli....

 Bulgaristan Göçmenleri Facebook sayfası ekibi 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓