REKLAM

Prof.İlber Ortaylı:Bulgaristan'dan göçle gelenler Türkiye'yi kalkındırmada rolü var

Prof.İlber Ortaylı-Bulgaristan göç-sanayi-tarım



Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bulgaristan'dan göçle gelen Türkler ziraat ve sanayide Türkiye'ye büyük katkıları olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Ortaylı, Trakya Üniversitesi tarafından çevrim içi düzenlenen "2. Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu"nda konuştu.


Osmanlı'ya başkentlik yapmış Edirne'nin Avrupa'ya yönelik ticari ve askeri seferler için bir merkez teşkil ettiğini, kentin eski Rumeli'nin merkezi konumunda olduğunu belirten Ortaylı,

 "Biz Edirne'de sadece mazideki imparatorluğun havasını değil, bütün Balkanlar'ın medeni havasını yaşıyoruz" dedi.


Ortaylı, Osmanlı'nın ilk yerleştiği ve dirildiği yer Balkanlar'ın Türk tarihinde farklı bir yere sahip olduğuna dikkati çekti.


''Memleketimize yeni bir hava getirdiler''


Balkanlar'dan mübadele ve göç hareketleriyle Türkiye'ye gelen Türklerin ülkenin kalkınması ve gelişmesine katkılarını aktaran Ortaylı,

 "1. Dünya Savaşı sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadeleyle Anadolu'dakiler Yunanistan'a, Yunanistan'dakiler Anadolu'ya gelmiştir. Mübadele ve göç, sıkıntılarının yanında hiç şüphesiz başka kültürlerin bir araya gelmesinde de rol oynamıştır.

 

Bulgaristan'dan gelen Türkler, yani Tuna boyu Türkleri memleketimize yeni bir hava getirdiler. Ziraat ve sanayide bunu gördük. Aynı zamanda Türklerin oradaki varlığı da çok iyi hissedilmektedir." ifadelerini kullandı.

 

Muhabir: Gökhan Zobar
Kaynak:AA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓