REKLAM

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkilerinde yeni sayfa açılacak mı?

Kiril Petkov - Diimitar Kovaçevski görüşme
60 gün içinde Sofya-Üsküp arası uçak seferleri başlayacak

Bulgaristan, Kuzey Makedonya’nın AB müzakerelerinin başlamasını veto etmesinin ardından ilişkiler kopma noktasına  gelmişti.  Bulgaristan, K. Makedonya'dan ne gibi talepleri var, ikili ilişkilerde yeni sayfa açılacak mı?


Kuzey Makedonya’nın  çiçeği burnunda yeni Başbakanı Dimitır Kovaçevski, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’u resmi törenle karşıladı.


Bugün, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Kristiyan Vigenin ve Bulgaristan Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska ve Ulaştırma Bakanı Nikolay Sıbev ile birlikte Kuzey Makedonya'ya ne günü birlik resmi ziyarette bulunuyor. 

Bulgaristan, Makedonya devletinin tanımasının 30. yıldönümü dolayısıyla ve Kuzey Makedonya’nın AB müzakerelerinin başlamasını veto etmesinin ardından kopma noktasına gelen ilişkilerin tekrar  yeni sayfa açılması amaçlanmaktadır. 


Bulgaristan'ın talepleri neler?


Ülkede yaşayan Bulgar azınlığın Anayasal güvenceye alınmasını istiyor.

Bulgaristan ve Kuzey Makedonya hükümetleri arasında Ağustos 2017'de imzalanan dostluk anlaşmasında şartların yerine getirmesinde ısrar ediyor.

İki ülke arasında tarih ve kimlik çatışmasının son bulması. Bulgaristan tarafı Makedoncanın Bulgar lehçesi olduğunu, Makedon halkının köklerinin de Bulgar olduğunu iddia ediyor. K. Makedonya ise tüm bunları reddediyor.  

Kiril Petkov, ikili ilişkileri raya oturtmak için 5 yeni çalışma grubu oluşturmak istiyor. Altyapı, ekonomi, kültürel değişimler, AB üyeliği ve tarih konularında beş alanda öncelik vereceğini dile getirmişti.


Petkov-Kovaçevski görüşmesinden notlar 


60 gün içinde Sofya-Üsküp arası havayolu ulaşımı sağlanarak, uçak seferleri başlayacak.

İki ülke arasında 25 Ocak'ta Hükümetler arası toplantı yapılacak.

İki ülke arasında yeni sınır kapısı açılacak.

Haftada bir çalışma grupları bir araya gelecek.

Bulgaristan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti yerine Kuzey Makedonya kullanmayı kabul etti.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓