REKLAM

19 Mayıs Cebel gününde ilkler yaşandı,Rumen Radev ve Erdoğan'dan tebrik (FOTO GALERİ + VİDEO)

İlk defa bu tür törenlere Kırcaali bölgesinde Vali düzeyinde katılım sağlandı  📸:haberbg.net

Bulgaristan'da ilk kez bir Cumhurbaşkanı Jivkov rejimi tarafından yapılan baskı ve zulümlere karşı Bulgaristan Türklerinin başkaldırışını tebrik etti. Rumen Radev 19 Mayıs Cebel ve Özgürlük günü dolayısıyla tebrik mesajı iletti. İlk defa bu tür törenlere Kırcaali'den Vali düzeyinde katılım sağlandı. Kırcaali Valisi Daniel Delçev katılarak konuşma yaptı.


Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in mesajı ''Günlük çabalarınız, sevginiz ve misafirperverliğiniz atalarınızın mirasını özenle koruyor ve geleceğe bir köprü kurarak bugünün ruhunu şekillendiriyor. Hepimiz için daha güzel, daha paylaşımlı ve daha adil olacağına inanıyorum'' denildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dışilişkilerden Sorumlu Milletvekili Efkan Ala tarafından iletildi.   '' Bulgaristan'da Türklere ve Müslümanlara karşı rejim zulmüne karşı başlayan barışçıl protestoların 33. yıl dönümü olan bu önemli günde tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum'' denildi.


Kırcaali Valisi Daniel Delçev

''Bana göre 33 yıl önce siyasi suç işlendi, ne devlet, ne de failler özür dilemeye zaman ve çaba göstermedi. Ben bu olaylara şahit oldum. Onlarca sınıf arkadaşım, tanıdıklarım ve komşularım Türkiye Cumhuriyeti'nde veya Avrupa'da bir yerlerde. Bazıları ile iletişim halindeyiz, bazılarını ise nerede olduklarını hiç bilmiyorum. Hiç kimse geçen bu hayat yıllarını ve bu dostlukları çizemez'' diye konuştu.


VİDEO: haberbg.net


Cebel ilçesinde 19 Mayıs 1989 direnişinin 33'üncü yılı binlerce vatandaşın katılımıyla  anıldı. 1984-1989 döneminde komünist Jivkov rejimi tarafından yapılan baskı ve zulümlere karşı Bulgaristan Türklerinin başkaldırışının timsali olan 19 Mayıs 1989 Cebel direnişi yad edildi. Cebel Meydanı'nda Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali'nin ev sahipliğinde düzenlenen anma törenine; HÖH lider Mustafa Karadayı, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, Türkiye'nin Sofya  Büyükelçisi Aylin Sekizkök, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti İl Başkan Vekili Mustafa Yavuz, Bal-Göç Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, CHP Bursa milletvekili  Yüksel Özkan, İYİ parti  Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, İYİ parti Konya milletvekili Fahrettin Yokuş ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz katıldı.

FOTOĞRAF: haberbg.net

HÖH lideri Mustafa Kardayı'nın Türkçe konuşmasından bir kesit,

 ''Bulgaristan'ın NATO ve AB yolunu çizen bizleriz. Demokrasiyi ve Özgürlüğü getiren bizleriz. Ama lakin Avrupa'da gözlerimizin önünde  yine göç, savaş var. Bizim komşumuzda savaş var. O açıdan biz her barışı ve demokrasiyi savunacağız. Bulgaristan'da demokrasi geldi diye hiç inanmazdık ama 2021 yılında seçimlerde nenelerimizin dedelerimizin evlerine milisler girdi '' dedi.

Büyükelçi Aylin Sekizkök

Büyükelçi Aylin Sekizkök:

''Üç yıldır Bulgaristan'da Türkiye'nin Büyükelçisi olarak görev yapıyorum ve Deliorman'dan Rodoplara o güzel köylerinizde, ilçelerinizde konuk olmak, sizlerle beraber iftar sofralarını açma, birlikte çokça sohbet etme imkanı bulduk bu süreçte. Her gittiğim evde, o karanlık günlerde yaşadığınız büyük acıların hala izlerini taşıdığınızı, hala o travmasını hissettiğinizi fark ettim, gözlemledim. 

Yaşadıklarınızı Türkiye'de anlamaları mümkün değil ama o hissettiklerinizi Naim filminde beraber ağladığımız anlarda o kadar hissettim ki; Türkiye'deki arkadaşlara anlatıyorum 'Sizin işiniz kolay, Türkiye'de ben Türküm Müslümanım diyorsunuz'. Bizim bu kardeşlerimiz yıllarca emek verdikleri bu güzel ülkede  kendi kimliklerini ,kendi ana dillerini dinlerini korumak için çok büyük mücadele verdiler, yılmadılar ayakta kaldılar ve Bulgaristan'ın demokratikleşmesine en büyük katkıyı bizim kardeşlerimiz sağladı diyorum. Sizlerle gurur duyuyorum''


 

CHP Milletvekili Yüksel Özkan'ın konuşması: 

''Bu yıl farklı bir atmosfer var. Bunu niye diyorum;32 yıldır bu meydanlarda bir aktör vardı, bir siyasi parti vardı onun adı da HÖH'tür. Baş aktör sayın Ahmet Doğan'dır. Bu meydanlarda demokrasi çağrısı yapıldı, toplumsal barış ve beraber yaşama kültürünün güçlendirmek amacıyla  gösteriler yapıldı çağrılar yapıldı. Bu toprakların bir evladı olarak çok duygulandım. Çünkü sayın vali bey burada, sayın Radev'in mesajı var. Demek bu çağrı yerini buldu. 19 Mayıs burada bir demokrasi meşalesi yakıldı. Bu meşale Berlin duvarını yıktı değerli dostlar. Totaliter rejimlerin sonu oldu .O yüzden kendinizle gurur duyun. Sizlerle tüm farklı inançlara sahip Bulgaristan vatandaşları gurur duymalı'' diye konuştu.

Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz


 Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz:

"Çağdaş dünya tarihinin en önemli olaylarından birisi Berlin Duvarı'nın dolayısı ile Demirperde'nin yıkılmasıdır. İşte bu zulüm duvarından ilk tuğla 19 Mayıs 1989'da Cebel'de soydaşlarımızın direnişi ile söküldü. Soydaşlarımızın isimlerini, dillerini ve dinlerini korumak için gösterdikleri direniş, bu belde de dirilişe dönüştü. Bugün bir taraftan o günleri yad edip, bunu gerçekleştirenleri rahmet ve minnetle anarken, soydaşlarımızın Özgürlük Günü'nü de kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

 


İYİ parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar:

''1989'da şer olarak gördüğümüz baskı zulüm ve yıldırmalara bugün hayır olarak karşımıza çıkmakta. Bundan sonraki Bulgaristan demokrasisinde ayrımcılığa gitmeden, itikaden iken gitmeden demokrasi ve hürriyet içerisinde yaşamamızı arzu ederim. Bügün T.C. parlamentosu Edirne milletvekili bir Evlad-ı Fatihan  olarak görev yapmaktayım. Atalarım bu topraklardan 100 yıl önce  Edirne'ye göç etmiş babaannem Svilengradlı yani Cisri-Mustafapaşalıdır.

Buraya her gelişimde gözlerim yaşarır, atalarımın bu toprakları anlattıkları hikayeler hayatımı sürdürdüm. Özellikle Eski Zağra Müftüsü hatıraları bende çok derin izler bırakmıştır. Bütün şehit ve gazilerimizin hürmet saygı ve rahmetle anıyorum. Hepinizi kucak dolusu selamlıyorum
''


Cebel Belediye Meclisi, BAL-GÖÇ'ün kurucusu  rahmetli Mümün Gençoğlu'yu ömür boyu Onursal Vatandaşı seçti.  Oğlu Turhan Gençoğlu bu karardan dolayı onur ve gurur duyduğunu dile getirdi.


Necmi Ali ve AK parti Başkan Yardımcısı ve milletvekili Efkan Ala








FOTOĞRAFLAR: haberbg.net


VİDEO: haberbg.net

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓