REKLAM

Filibeliler Aşurenin tadına bayıldı

Filibe Aşure, Muharrem ayı, Aşure dağıtıldı, Bulgarlar Aşure,
Meydandan gelen-geçene ikram edildi 📷 Aleksandra Antonova, BTA


Aşure Günü münasebetiyle  Filibe (Plovdiv) merkezinde Murat Hudavendigar Camii önünde yaklaşık  bin kişiye aşure ikram edildi.


 Muharrem ayının 10. günü , yani Aşure günü münasebetiyle Filibe'nin merkezinde program düzenlendi. Filibe Bölge Müftülüğü tarafından düzenlenen Aşure programını kapsamında, din, dil, ırk, ayırt etmeksizin tüm gelen-geçen vatandaşlara Aşure ikramında bulunuldu. Filibe Müslüman Encümenliği Başkanı Ahmet Pehlivan günün önemine değinerek, farklı etnik kökenler arasında barış, neşe ve bereket mesajı verildiğini söyledi.


Etkinlik çeşitli dini ve etnik toplulukların temsilcileri tarafından büyük ilgi gördü. Programa katılan resmi davetliler arasında T.C. Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Beyhan Mehmed  yerel yöneticiler siyasi temsilciler katıldı.


BULGAR KADIN 10 YILDIR AŞUREYİ HAZIRLIYOR


Bulgar vatandaş Aşura ustası Tzvetelina, 10 yıldır bu güne özel Aşure hazırladığını söyledi. Aşurenin birçok malzemeyle yapıldığını ifade ederek, lezzetli olması için ustanın sevgi katması gerektiğini söylüyor. Tzvetelina, Buğday, fasulye, nohut, kuru meyve gibi birçok malzemenin her biri ayrı ayrı pişirildiğini ve daha sonra tümü lezzetli olması için bir arada karıştırıldığını ifade etti.


Aşure ustası, şef Tzvetelina, Aşure tarifi,
Aşure ustası Tzvetelina 


Aşure günü, Müslüman takvimine göre Muharrem ayının 10. gününde kutlandığını izah eden Başmüftü Yardımcısı Beyhan Mehmed, Aşure Günüyle ilgili çeşitli rivayetlerin olduğunu ve bunlardan birinin Arapça'da "aşura"nın  sayı olarak on (10) olduğunu söyledi. Diğeri de Hz. Nuh'un gemisinde tufandan kurtulanların 10 çeşit yiyecek buldukları ve onlarla hazırladıkları bu yemeğe malzemelerin sayısı bakımından  Aşure adını verdiklerini kaydetti.



Program sonunda Bulgaristan'ın tek dervişi olan Filibeli  Vasil Tosev Cuma camisinin önünde  sema gösterisi sundu.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓