REKLAM

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu Bulgaristan'da

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu  Rumen Radev görüşme, Rumen Radev Vjosa Osmani-Sadriu görüşme,
Bulgaristan'dan Kosova'ya Avrupa Birliği yolunda destek 📷 Vladimir Şokov, BTA

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu, Bulgar mevkidaşı Rumen Radev'in daveti üzerine iki günlüğüne Bulgaristan'da resmi ziyarette bulunuyor.


Cumhurbaşkanı Radev tarafından Aleksandır Nevski Meydanında resmi törenle karşılandı. İkili görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı.


İki cumhurbaşkanı, Kosova'nın Avrupa Konseyine üyeliği yanı sıra ikili ve bölgesel gündemdeki konuları görüştü. Ekonomi, yatırımlar, enerji, ulaşım, turizm, eğitim, bilim ve kültür alanlarında işbirliğinin pekiştirilmesi imkanları değerlendirildi.


Heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Radev, Kosova'nın geleceği Avrupa Birliğinde olduğunu söyleyen Radev,

''Bulgaristan, Balkanlarda barışın, güvenliğin ve istikrarı olması için çabalarını sürdürecek. Tüm tehditlere karşı kalkan olmaya devam edeceğiz. Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşa ilişkin Kosova'nın AB'nin duruşuyla dayanışma göstermesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bulgaristan, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üyelik çabalarını destekliyor'' dedi.


Radev, enerji alanındaki sorunları ve zorlukları çözmek için iki ülke arasında bir çalışma grubu oluşturma konusunda anlaştıklarını, Kosova'ya da gerekli yardımı sağlayacağını işaret etti. Kosova'da Bulgar öz bilincine sahip Kosova vatandaşların, diğer Kosova vatandaşları ile eşit hak ve fırsatlara sahip olmasını isteyen Radev, Kosova'nın Bulgarların haklarını koruyacak mekanizmaları bulmasını beklediklerini söyledi.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ise Bulgaristan'ı ortak ve müttefik olarak gördüklerini ifade ederek,
 ''Avrupa'da birbirimize güveniyoruz. Kosova'nın hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için çeşitli reformlardan geçti'' diye konuştu.


Kosova Cumhurbaşkanlığının, NATO-KFOR barış misyonu bünyesinde katkı sunan Bulgaristan Silahlı  Güçleri adına Müşterek Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Valeri Tsolov'a madalya takdim edildi.


Konuk Cumhurbaşkanı Osmani, yarın Sofya Üniversitesi Kliment Ohridski'de düzenlenecek ''Güneydoğu Avrupa’da  barış  ve ilerleme'' adlı panelde konuşma yapacak.

Rumen Radev, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani'yi resmi törenle karşıladı 📷 Hristo Kasabov, BTA

Bulgaristan ziyareti süresince Vjosa Osmani aynı zamanda Ulusal Meclis Başkanı Vejdi Raşidov ve Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova'yla görüşecek.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓