REKLAM

Meclis Başkanı Vejdi Raşidov Ankara'da TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü


Vejdi Raşidov ve Mustafa Şentop bir araya geldi 📷 BTA 

Ulusal Meclis Başkanı Vejdi Raşidov başkanlığındaki Bulgaristan parlamenter heyeti resmi bir ziyaret için Ankara'ya geldi.

Heyetin ilk resmi ziyareti , Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Anıtkabir'ine çelenk koyarak başladı.


Vejdi Raşidov ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ile baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Mustafa Şentop

Türkiye Bulgaristan arası ilişikler bundan önce hiç olmadığı kadar iyi düzeyde. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin sonuçları sadece ikili ilişkilerden ibaret değil aynı zamanda bölgemiz açısından da çok kıymetlidiraçıklamasında bulundu.


Mustafa Şentop, Raşidov'un Bulgaristan tarihinde ilk kez Türk kökenli biri olarak Meclis Başkanı seçilmesinden ve ilk ikili resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesinden son derece onur duyduklarını belirtti. Şentop, Balkan kökenli bir Türk olarak ayrıca şahsi bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.


Raşidov'un Meclis Başkanlığı görevine seçilmesinin her iki ülkenin çok daha yakın ilişkiler geliştirmesi için de önemli bir fırsat sunduğunu dile getiren Şentop,

 "Geçmiş yıllarda takdirle karşıladığımız şahsi emeklerinin bilincinde olarak Türkiye ile Bulgaristan arasında gerek ikili gerekse parlamentolar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde kendisinin önemli bir rol oynamaya devam edeceğine canı gönülden inanıyorum." diye konuştu.


" Avrupa'nın artık buna hazır olduğunu hissediyorum"


Raşidov da son 14-15 yılda Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar iyi bir düzeyde geliştiğini, iki devlet arasında bakanlıklar düzeyinde son derece önemli anlaşmalar imzalandığını anımsattı.


Göç konusuna değinen Raşidov, konunun gerek Avrupa gerek Bulgaristan ve Türkiye için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Raşidov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyoruz ki Türkiye'de bulunan 4 milyona yakın sığınmacının bakımını Türkiye sağlıyor. Son dönemde göç olaylarının ortaya çıkmasından bu yana en güvenlikli sınır, Bulgaristan ile Türkiye sınırıdır. İstisnai olaylar göç akını olarak değerlendirilemez.


Göç olayını bir bütün olarak çözmek için yuvarlak masa etrafında birleşip ortak bir çözüm aramamız gerekiyor. Mültecilerin gıda ve sağlık ihtiyaçları için her gün yüzlerce milyon dolar harcanıyor. Bu insani bir tutum olmakla birlikte ağır sorun da oluşturuyor. Hepimiz bir masa etrafında birleşince, vize gibi diğer sorunları da ele alabileceğiz. Avrupa'nın artık buna hazır olduğunu hissediyorum. Etraftaki savaşlar döneminde çok başarılı bir diploması yürüten Türkiye'nin de buna hazır olduğunu düşünüyorum."


Vejdi Raşidov ve beraberindeki heyet, FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında bombalanan alanı gezdi ve karanfil bıraktı.

Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet Anıtkabire çelenk bırakarak resmi ziyaretine başladı 


 Meclis Başkanı Vejdi Raşidov başkanlığındaki parlamento heyeti yarın İstanbul'u ziyaret edecek. Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'nın Kilise Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelip, Bulgar Demir Kilisesi adıyla bilinen "Sveti Stefan" Kilisesi'nde ayine katılacaklar.


Vejdi Raşidov daha sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek.

 Heyette , GERB-SDS'nin Parlamento Grubu Başkanı Desislava Atanasova,  "Bulgar Yükselişi" partisi lideri ve eski geçi hükümet Başbakanı Stefan Yanev, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Georgi Svilenski, Değişime Devam partisi milletvekili Daniel Lorer ve Hak ve Özgürlükler Hareketi partisi milletvekili Sezgin Mehmed yer alıyor. 


 Kaynak : haberbg.net, AA 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓