REKLAM

Savaşa rağmen Bulgaristan ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 500 milyon doların üzerine çıktı

Ukrayna Büyükelçisi ülkesinin kalkınmasına yönelik forumda konuşma yaptı 📷 Biser Todorov,BTA

Savaş henüz bitmemiş olsa da Ukrayna'nın yeniden inşasını düşünmemiz gerektiğini söyleyen Ukrayna'nın Sofya Büyükelçisi Vitaly Moskalenko, bu savaşta kazanacaklarına inandıklarını belirtti.


Rusçuk kentinde düzenlenen ''Ukrayna'nın Yeniden Kalkınması ve işbirliği fırsatları'' konulu forumda konuşma yapan Büyükelçi Moskalenko,

''Bundan sonra ülkemizi nasıl eski haline getireceğimizi, gerek ekonomiyi gerek ise normal hayata nasıl döneceğimizi düşünmeliyiz. Bulgar işletmeleri, inşaat ve nakliye, kimya, metal ham maddeleri, gıda sanayi, tıp ve tarım alanlarında tüm alanlarda yardımcı olabilir. Enerji alanında da destek önemli olacaktır'' dedi.


Büyükelçiye göre, Rusya'nın füze saldırılarından sonra Ukrayna'nın enerji altyapısının yarısı imha edildi. 

''Bu nedenle, Ukrayna'nın enerji sistemini eski haline getirmek için Bulgaristan'ın işbirliği yapması çok yararlı ve gerekli olacaktır. Ayrıca, Ukrayna'dan Bulgaristan üzerinden diğer ülkelere tahıl nakliyesi de çok önemlidir'' diye ekledi.


Son üç-dört yılda Bulgaristan ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 1,5 milyar dolar civarındayken, savaşa rağmen bu yılın sadece ilk dokuz ayında 2 milyar doların biraz üzerinde. Yıl sonuna kadar daha da artması bekleniyor. Moskalenko, iki ülke arasındaki ekonomik alanda işbirliğinin çok yoğun olduğuna dikkat çekerek, ''Bu aynı zamanda Bulgaristan'ın Ukrayna'ya verdiği desteğin de bir kanıtıdır'' diye vurguladı.


Ukrayna'nın Rusçuk Fahri Konsolosu Plamen Bobokov, bugün 50 Ukraynalı ve bir o kadar Bulgar şirketi toplantıya katıldığını ifade ederek,
'' Bu forumun aslında hayatın devam ettiğinin ve daha iyi zamanlar için hazırlanmamız gerektiğinin açık bir işaretidir. Bulgaristan'ın kayıtsız olmadığının, gelişmeleri ilgiyle izlediğinin ve yardıma hazır olduğunun bir işaretidir'' diye konuştu.

Bobokov, savaş nedeniyle artık Ukrayna'ya yakıt ve madeni yağ, gıda ürünleri, kimyasallar ve gübre tedarikleri arttığına dikkat  çekti.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓