REKLAM

Bulgaristan, Yolsuzluk Algı Endeksi’nde dünya sıralamasında 72 sırada yer alıyor

Yolsuzluk Algı Endeksi, Bulgaristan yolsuzluk, dünya sıralaması, puan,
Rapora göre Bulgaristan, son 10 yılda hiç ''gelişme'' göstermedi 📷 BGNES

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 1995'ten bu yana her yıl açıkladığı Yolsuzluk Algı Endeski'nin 2022 yılı sonuçlarına göre, Bulgaristan endeksi 43 puan olup,  dünya sıralamasında 72. sırada ve Avrupa Birliği'nde sondan ikinci sırada yer alırken, bu yıl Macaristan birlik içinde son sırada.



Ülkeleri "çok yolsuz"dan (0 puan) "çok temiz"e (100 puan) kadar bir ölçekte sıralayan Yolsuzluk Algı Endeski'nde 100 üzerinden 43 puan alabilen Bulgaristan, son 10 yılda ''gelişme'' göstermediği, sadece bir puan ilerleme kaydettiği belirtildi.



DANİMARKA BİRİNCİ, SURİYE SONUNCU


Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, Danimarka 90 puanla birinci, Yeni Zelanda ve Finlandiya 87 puanla ikinci ve üçüncü, 84 puanla Norveç dördüncü, 83 puanla İsveç ve Singapur beşinci ve altıncı sırada yer aldı.


Endeksin son sıralarındaki Somali 100 üzerinde 12 puan alırken, sondan ikinci sırayı ise 13 puanla Suriye ve Güney Sudan paylaştı.



''BALA PARMAKLARINIZI BATIRMADAN  BULGARİSTAN'DA İKTİDAR OLAMAZSINIZ'' 

Sınır Tanımayan Şeffaflık Örgütü Bulgaristan İcra Müdürü Kalin Slavov, 48. Ulusal Meclisin kısa ömürlü olmasına rağmen Macaristan'da ve Rusya'da olduğu gibi benzer uygulamaların getirilmesi için yasa tasarıları olduğunu belirtti. "Görevi son bulan  parlamento benzeri görülmemiş bir lobicilik damgasını vurdu'' diye konuştu.


Uzman Vanya Nuşeva, Bulgaristan'ın son 10 yıllık dönemde endekste ilerleme kaydedilmediğine dikkat çekti. Örgütün Yönetim Kurulu Başkanı Ognyan Minçev, Bulgaristan'ın endeks sıralamasına dahil edilmesinden bu yana, yani son 25 yıldır kim iktidara gelirse gelsin, ''kurumsal ortamın iyileştirilmesi'' konusunda önemli bir değişiklik göstermediğini kaydetti

''Alaycıların dediği gibi, bala parmaklarınızı batırmadan Bulgaristan'da iktidar olamazsınız. Kanımca, Bulgaristan'da yolsuzlukla mücadelenin siyasi bir sakız olmaktan çıkması gerektiğini vurgulamak çok önemli'' şeklinde konuştu.


Minçev'e göre, yolsuzlukla mücadelede her şeyden önce sivil düzeyde çok ciddi koordineli bir çabaya ihtiyaç olduğu, ama aynı zamanda siyasi düzeyde de baskıya ihtiyaç görülüyor.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓