REKLAM

Yablanovo ve Filaratevo'da 19 Ocak şanlı direnişin 38. yıldönümü

Alvanlar ve Hamzalar köylerinde 19 Ocak şanlı direnişin 38. yıldönümünde anıldı

Sliven iline bağlı Filaratevo (Hamzalar) ve Yablanovo (Alvanlar) köylerinde 19 Ocak 1985'de zorla isim değiştirme girişimlerine karşı barışçıl direniş gösteren ve bu uğurda şehit düşenler 38. yıldönümünde törenlerle anıldı.


Filaratevo (Hamzalar) köyünde tankların sıra sıra ilerleyişini çıplak elle durdurmaya çalışan ve tank altında ezilerek şehit düşen İbrahim Çetin dualarla anıldı.


38. yıldönümü anma törenlerine Kotel Belediye Başkanı Kosta Karanaşev, Meclis Başkanı Hristina Çolakova , Kotel Belediye Başkan Yardımcısı Şerif Kuvancı , muhtarlar, HÖH partisi temsilcileri ve partinin gençlik kolları ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Şehit İbrahim Çetin anısına yapılan çeşmeye çelenkler ve karanfiller bırakıldı.


19 OCAK 1985'TE NE OLMUŞTU?


17 Ocak'ta Alvanlar halkı isim değiştirme dedikoduları yayılması üzerine muhtarlık binasına Türk bayrağını asarak direnişe başladı. Çevredeki Türk köyleri de Alvanlar'a  gelip destek verdi. 18 Ocak'ta köye ulaşan Komünist Parti yetkilileri ve milislerden oluşan konvoyun toplu olarak önünü kestiler. Halkın direnişi karşısında Komünist Partisi yetkilileri geri çekilmek zorunda kaldılar. Türkler o gün isimlerinin zorla değiştirilmesini engellemeyi başardı. 


19 Ocak günü tanklar ve milislerin girdiği Alvanlar köyünde direnen köylüler tanklar ve zırhlı araçlarla kuşatılmış, Komünist Parti kuvvetleri onlara karşı dayak, tutuklama ve ağır işkence uygulayarak direnişlerini kırmaya çalıştı. Tutuklananlar Sliven (İslimiye'de) hapishanede ağır işkenceye maruz kaldılar. Ardından Belene Kampına gönderildiler. Tankların insanları çiğneyerek geçmesi ve çok sayıda ileri gelenin tutuklanması bölgedeki Türklerin direnişini durduramadı ve ancak silah zoruyla güç kullanarak zorla isimleri değiştirildi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓