REKLAM

Binlerce muhalif kurşuna dizilmişti, komünistlerin siyasi cinayetleri kınandı

🔺 Burgas'daki Komünizm Kurbanları Anıtı önünde çiçekler bırakıldı 📷 Todor Stavrev, BTA


Eski Bulgar Komünist Partinin (BKP) 45 yıllık diktatörlüğü sırasında katlettiği on binlerce rejim muhalifi anısına Parlamentoda ve başkent Sofya'daki Komünizm Kurbanları Anıtı önünde anma törenleri düzenlendi.


Sovyetler Birliği (SSCB) Kızıl Ordusunun desteğiyle 1944'te darbe ile iktidara gelen komünistlerin 78 yıl önce kurduğu, sözde “Halk Mahkemesi” tarafından ülkenin o dönemdeki kültürel ve siyasi elitini temsil eden 11 bin kişi idam edilmişti.


Bugün Parlamentoda temsili olan 7 siyasi partinin çoğu, ülkede 1989'a dek iktidar süren eski Komünist Partinin vahşetlerini kınadı. Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı partilerin teklifi üzerine yıl dönümü dolayısıyla saygı duruşunda bulunuldu.


BKP'NİN BÜGÜNKÜ YENİ ADIYLA OLAN BSP PARTİSİ  ANMA TÖRENİNİ BOYKOT ETTİ


Eski Komünist Partinin çizgisinde siyaset yürüten ve 240 üyeli parlamentoda 24 sandalyesi olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekilleri töreni boykot etti. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Milletvekili Stanislev Atanasov, kürsüden yaptığı konuşmada, komünizm rejiminin vahşetlerin kınadı. Atanasov

1 Şubat 1945, ulusal hafızamızın en karanlık tarihlerinden biridir. Bu tarihte 10 bin kişiye idam cezası verilmiş, 4 bin aile ise tamamen katledilmiş. Toplu mezarlara atılanların arasında eski dönemin çarlık ailesinin 8 müsteşarı, 22 eski bakan ve toplumsal elitimizin daha birçok temsilcisi yer almıştırdedi.


Eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) grubu Milletvekili Rumen Hristov da BSP’nin "onursuz tavrını" eleştirdi. Hristov

O zamanlarda da komünistler ülkemizi kan gölüne dönüştürmek üzere, sözde halk adına ölüm cezaları verirken halkın fikrini hiçe saymıştır. Onların vahşetleri Orta Çağ döneminde işlenen vahşetlerden de büyüktürdiye konuştu.


Başkent Sofya’daki Komünizm Kurbanları Anıtı önünde de geleneksel tören düzenlendi.


Toplu dua ile başlayan törende Bulgaristan Komünist Partisinin (BKP) ülkedeki 45 yıllık iktidarı sırasındaki insanlık dışı uygulamaları ve katliamları anıldı. Anıtın 58 metrelik mermer duvarında kimliği belirlenen komünist rejiminin ilk kurbanlarından 7 bin 526 kişinin isimleri yer alıyor. Kurban yakınları anıta çelenk ve çiçek bıraktı.


11 bin 125 kişi yargılanıp kısa sürede kurşuna dizildi


Bulgaristan’da eski Komünist Parti darbe ile iktidara geldikten bir yıl sonra 1 Şubat 1945'te muhalifleriyle hesaplaşmak için “Halk Mahkemesi” kurdu.

Mahkemenin açtığı 135 davada 11 bin 125 kişi yargılanıp kısa sürede kurşuna dizildi. Komünistlerin siyasi cinayetleri sonraki yıllarda da devam etti.

SSCB’nin desteğiyle Bulgaristan’ı bir toplama kampına dönüştüren komünizmin ilk döneminde 9 ayda 28 bin kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.​​​​​​​


Kaynak: AA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓