REKLAM

Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması sergisi Kazanlık’da

Ali Peker, Karikatürcüler Derneği, Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması , Nasreddin Hoca,

Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması'nda şimdiye kadar birincilik ödülü kazanan eserler, Kazanlık'taki İvan Milev salonunda düzenlenen sergide gösterildi.


Etkinliğin özel konukları arasında Türkiye'den Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, ünlü Türk karikatüristleri İbrahim Tuncay ve Kadir Doğruer'in yanı sıra Bulgaristan Ressamlar Birliği Karikatür Bölümü Başkanı Valeri  Aleksandrov ve karikatürün önde gelen Bulgar ustaları yer aldı.


Sergi, daha çok Çudomir lakabıyla bilinen ünlü sanatçı ve yazar Dimitır Çorbaciyski'nin hayatı ve eserlerine adanan "Çudomir Etkinlikleri" 2023 programının kapsamında gerçekleşti. Serginin açılışını Kazanlıklı karikatürist Nikolay Fitkov yaptı. Türk Karikatürcüler Derneği bünyesinde düzenlenen yarışma 1974 yılından bu yana her sene düzenli olarak yapılmaktadır. karikatürist Nikolay Fitkov, yarışmanın 1980 askeri darbesi nedeniyle sekiz yıl ara vermek zorunda kaldığını,  yıllar içinde yarışmanın dünyanın en büyüklerinden biri haline geldiğini ve Bulgaristan da dahil olmak üzere farklı ülkelerden en iyi karikatüristlerin yarıştığını ifade etti. Fitkov,

'' Yarışmanın dünya çapında kazandığı üne ek olarak, Türk dostlarımızın halk kahramanı Nasreddin Hoca'yı günümüzdeki modern karikatür alanına sunma konusundaki zarif kararından da memnunuz. Edebi kahramanımız 'Kurnaz Petır' (Hitır Petır) ile bu yönde çaba göstermemizin zamanı geldi, bu yüzden Karikatür Okulu'nun teması "Kurnaz Petır ve Nasreddin Hoca" olmalıdır'' şeklinde konuştu.


Metin Peker, Nasreddin Hoca Karikatür Yarışmasının hocanın doğduğu sanılan Akşehir'de başladığını söyledi. Yarışmanın dünya çapında büyük ilgi gördüğünü ve dünya çapında birçok karikatürcünün ünlü Türk karakterindeki mizahı anlamayı başardığına dikkat çekerek,

''Yarışmanın 42 yıllık geçmişini katalog haline getirip diğer organizasyonlara gönderebilmeyi çok büyük bir başarı olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.


"Karikatür Okulu" etkinliği kapsamında, dün ''Çudomir'' Edebiyat ve Sanat Müzesi'nde gerçekleşen karikatür atölyesinde öğrenciler, karikatürist Nikolay Fitkov ile birlikte Türkiye'den gelen konuklar eserlerin çiziminde kullanılan teknikler hakkında bilgilendirdi. 

Burada konuşan Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker
''Karikatürist Milko Dikov da bizim için önemli bir katılımcı. Yarışmadan çeşitli ödüller de kazanan birçok Bulgar karikatüristi jüriye davet ettik. Umarım bu gelenek devam eder çünkü bu tür okulların olması çok önemli. Ayrıca Hitrr Petır ve Nasreddin Hoca arasındaki karşılaştırmayı  çok ilginç buluyorum ve karikatür okulundaki çocukların yeteneklerini gösterdiğini düşünüyorum. Bunun için çaba sarf edenleri tebrik ediyorum'' dedi
🔺 Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker  katıldığı atölyede öğrencilerin çizmiş oldukları karikatürleri inceledi

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓