REKLAM

Bulgaristan-Türkiye sınırında yeni gümrük kapısı açılmasını istiyorlar

Bulgaristan-Türkiye sınırı, Bulgaristan sınırı, gümrük kapısı, Körfez Malkoçlar, Hamzabeyli,

Yambol iline bağlı Bolyarovo (Paşaköy) Belediye Başkanı Hristo Hristov, ilçesindeki Strandja (Istranca) köyünün karşısındaki Kırklareli’nin Körfez ilçesine bağlı Malkoçlar arasında, Bulgaristan-Türkiye sınırında yeni bir gümrük kapısının açılması için talebini tekrar gündeme getirdi.



Bolyarovo Belediye Başkanı Hristo Hristov, tekrar açılmasını istedikleri sınır kapısının 1903-1947 yılları arasında faaliyette olduğunu hatırlatarak, 2005 yılında Bakanlar Kurulu'nun Bulgaristan ile Türkiye arasındaki bir anlaşma için karar taslağını onayladığı, Rezovo - İğneada, Belevren - Ahlatlı arasında da sınır kapısı açılışını kapsadığını dile getirdi.


20 yıldır devletin projesi rafa kaldırıldığını vurgulayan Başkan Hristov, sınırda uzun kuyruklar ve saatlerce beklemenin olduğu bu zamanda, sınır kapısı açılması durumunda Lesovo-Hamzabeyli ve Malko Tarnovo-Dereköy sınır kapılarındaki yükün de azalacağı ifade etti. 

''Sadece hafif araçlar için küçük bir turistik noktadan bahsediyoruz. Bu bölgeyi daha çekici, biraz daha fazla insan ve hareketli olmasına yardımcı olacaktır. Biz pes etmedik. Ne yazık ki, bu konu özellikle sadece seçimlerinden önce önem kazanıyor'' dedi. 


Strandja (Istranca) köyünün muhtar vekili İvanka Çalımova, gümrük kapısının kapatılmadan evvel köydeki nüfusun 2 binden fazla olduğunu, fakat şimdi kalıcı sakinleri sadece 24 kişi olduğunu söyledi. 

''Eskiden en büyük gümrük idaresi oradaydı, hudut karakolu büyüktü ama şimdi her şey harabeye döndü. En büyük eski üç gümrük iradesinin tekrar onarılması hedeflenmişti, ancak her seçimden seçime bu vaatler havada uçuşuyor'' diye konuştu.


Bulgaristan sınırındaki Istranca köyü, Türk köyü Malkoçlar'a sadece bir buçuk kilometre uzaklıkta. Yerel halk, sınır kapısının açılması durumunda bölgenin yeniden canlanacağını umuyor.


2013 yılında Kofçaz Belediyesi ile  Bolyarovo Belediyesi tarafından "Sınır Ötesi İşbirliği Programı" kapsamında hazırlanan "Malkoçlar ve Istranca köyleri Arasında Sınır Yolu Bağlantısı" teknik projesi hazırlandı. Istranca köyü civarında 1,35 km ve Malkoçlar  topraklarında bir km. olmak üzere 2,35 kilometrelik bir sınır ötesi yolun inşaatı planlanmaktadır.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓