REKLAM

Razgrad bölgesinde 25 asırlık ağaç koruma altında, en yaşlısı 800 yıllık iki meşe

🔺 İsperih ilçesinde 800 yıllık  iki meşe ağacı zamana meydan okuyor 📷 BTA

Razgrad bölgesi topraklarında, koruma statüsü altında ve devlet sicilinde kayıtlı 25 asırlık ağaçlar bulunuyor.


En çok meşe türlerinden ise sayıları yirmiyi bulan kış ve yaz meşe ağaçları bulunuyor. Diğer asırlık ağaç türleri ise çınar, servi, dut ve ak söğüttür. Rusçuk Bölgesel Çevre ve Su Denetimi Müdürü Tsonka Hristova'nın verdiği bilgiye göre, asırlık ağaçlar Zavet, Samuil, İsperih,Loznitsa ve Kubrat ilçelerinde yer alıyor. 


İSPERİH'TE 800 YILLIK İKİ MEŞE AĞACI 


Ekolojik incelemeye göre, bölgedeki en yaşlı ağaç iki kış meşesi olup, bunlar İsperih'te (Kemallar) bulunuyorlar ve 800 yılı aşkın bir süredir zamana ve doğal afetlerin zorluklarına göğüs geriyor. Biri 842 yaşında, 15 metre yüksekliğinde ve 600 cm gövde çevresine sahip. Diğer meşe yaklaşık 40 yaş daha genç. Dalları 19 metre yüksekliğe kadar yükselir, gövdesinin çevresi 420 cm'dir. Asırlık ağaçlar, Konevo (Atköy) yolu üzerinde özel bir şirkete  tahıl ambarının yanında bulunuyor. Yıllar boyunca korunmuş meşe ağaçlarının yanından her gün insanlar, arabalar ve işçiler geçiyor, ancak çok az insan uzun ömürlü olduklarından haberleri yok. 

Köy civarında özel şirketin yetkilisi Stefan Kraçunov, yörede dört asırlık ağacın olduğunu, fakat biri kurudu, diğeri de 15 yıl önce şiddetli bir fırtınayla beraber yıldırım vurmasıyla yandığını söyledi. Şimdi sadece iki tanesi günümüze denk ayakta kalmaya direniyor. İsperih ilçesinin doğal zenginliği, Podayva  (Ayvaaltıköyünde bulunan 237 ila 537 yaşları arasındaki altı yaz meşesi ile sınırlı değil.  Ludogortsi köyü (Duraçköy) civarında 342 yıllık iki kışlık meşe, dalları 24 metre yüksekliğindeler. Ağaçlardan biri Ludogortsi ile Golyam Porovets (Büyük Kokarcalı) arasındaki yol üzerinde, diğeri ise caminin avlusunda bulunuyor. Köydeki yaşlıların hikayelerine göre, ağaçlar köyü çevreleyen büyük bir meşe ormanının bir parçasıydı. 


 Zavet ilçesine bağlı Veselets köyünde (Şermet köy) 538 yıllık bir blagun  türü meşe ağacı dimdik duruyor.16 metre yüksekliğinde ve 420 metre gövde çevresine sahip. Ostrovo'da (Adaköyü) 400 yıllık asırlık bir yazlık meşe göze çarpıyor. Loznitsa (Kubadın)ilçesinin Manastirsko köyünün  (Tekke Mahalle köyü) ''Kavaklık'' adlı mevkiinde 5 uzun ömürlü ağaçlar bulunuyor. Kubrat'ta ise 537 yıllık bir kışlık meşe, yasayla koruma statüsü altında. 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓