REKLAM

Kapitan Andreevo sınırında frigofirik tırlar için 3 geçiş hattı açıldı



Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda Türkiye'den girişte nakliye araçların geçişini hızlandıracak ve frigofirik (soğutmalı taşıtlar) tırlar için ilave 3 geçiş hattı (peron) resmi törenle açıldı. 


Sınırda yapılan genişletme ve yenileme sayesinde TIR'lar için peron sayısı 10'dan 13'e çıkmış oldu. Açılışa Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev, İçişleri Bakanı İvan Demerciev, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık katıldı.


Bakan Aleksiev, Kapitan Andreevo'nun dünyada en işlek ikinci sınır noktası olduğuna işaret ederek, geçen yıl yaklaşık 1 milyon TIR ve yük aracın geçtiğini, bu yılın başından bu yana Kapitan Andreevo kontrol noktasından 500 bin ağır taşıtın geçiş yaptığını söyledi. 


Ulaştırma Bakanı Aleksiev, geçici hükümetin göreve başladığında tırların sınırda 6-7 gün beklediğine, müdahale etmesi üzerine ve alınan tedbirlerin ardından geçiş süresinin bir buçuk güne indirildiğine dikkat çekti. Yeni peronlarla birlikte bekleme süresi 8 saate kadar düşeceğini söyleyerek,

"Bir TIR için 24 saat beklemenin maliyeti 700 levadır. Yeni önlemlerle 2 milyar leva tasarruf edilmiş olacak" diye hesapladı.

 

İçişler Bakanı İvan Demerciev de "Bugün hizmete giren üç yeni güzergahın yanı sıra frigorifik kamyonları denetleyen laboratuvarın kapasitesini iki katına çıkardık. Ayrıca, kamyonlardan alınan numune denetimi ile ilgili sorunlara tamamen çözüm getirecek üçüncü bir laboratuvarın yapımını başlattık" şeklinde konuştu. 

Demerciev, sınır yönetim stratejisi kapsamında benzer tesislerin Lesovo Gümrük Kapısı'nda (Hamzabeyli'nin karşısında) da kurulacağını ve frigolu araçların bir bölümünün o tarafa yönlendirileceğini kaydetti.



DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA DA TRAFİK ARTTI

İki ülke arasında demiryolu taşımacılığını kolaylaştırmak için ikinci bir sınır demiryolu geçidinin inşası konusunda Türkiye Büyükelçisi Aylin Sekizkök ile işbirliğine yönelik bir mutabakat muhtırası imzalandı. Yambol-Elhovo-Edirne istikametinde sınır boyunca yeni demiryolu ağı yapılması için proje hazırlığı sürüyor. Avrupa Komisyonu projeye sıcak bakarak finanse etmesi için görüşmeler yapıldı. Tahminen 2-3 yıl içinde inşaata başlanması bekleniliyor.


Demiryolu taşımacılığında da trafikte artmakta ve günde 24 tren sınırdan geçiyor. Geçen yıl 50 bin TIR demiryolu ile sınırı geçti. 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓