REKLAM

KNSB, 2023 bütçesinin iki yıl geriye dönük enflasyonu telafi etmesini istiyor

En çok asgari ücretle çalışanlar sektörü ise yüzde 35 ile inşaat olduğu açıklandı

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Başkan Plamen Dimitrov, basın mensuplarına verdiği demecinde, 2023 bütçesinin enflasyonu iki yıl geriye dönük en az yüzde 10'luk oranında telafi edilmesini talep etti. 


Plamen Dimitrov, özel sektör ile kamu sektörü arasında nadiren görülen %10'a yakın maaş farkından dolayı devletten maaş alan herkes zararda olduğunu söyledi. Sağlık ve eğitim alanlarında artırılan kaynaklara rağmen olumsuzlukların olduğuna dikkat çekti. Sendika Başkanı,

''KNSB olarak, Ocak 2021'den Aralık 2022'ye kadar enflasyonu telafi etmek üzere tüm kamu sektörü çalışanların maaş artışı için ek fon talep ediyoruz. Enflasyonun yıl sonuna kadar tahmin edilen düzeyi dikkate alındığında, tüm kamu çalışanlarının maaşlarına bu yıl için en az yüzde 10 oranında zam yapılması gerekmektedir. Bu iki talep için 465 milyon leva daha gerekli olacaktır'' dedi



ASGARİ ÜCRETE ZAM TALEBİ

KNSB ayrıca, 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücrete 780 levadan 850 levaya zam yapılmasını talep ediyor. Bunun yanında ekmek, un ve lokanta hizmetlerinde yüzde 20 KDV oranının devletin tekrar iade etmesinde ısrar ediyor. Eğitim personelin maaşlarını, ortalama maaşın en az %125'i kadar bir maaş seviyesini garanti ederek artırılması, 1 Temmuz'dan itibaren emekli maaşlarının Sosyal Sigortalar Kanunundaki mevcut mevzuata göre artırılması için fon sağlanmasını talep ediyor.



İNŞAATTA ÇALIŞANLARIN YÜZDE 35'İ ASGARİ ÜCRET ALIYOR


KNSB Başkan Yardımcısı Lüboslav Kostov'un sözlerine göre, asgari ücrete 1 Temmuz'dan itibaren 850 levaya yükselirse, devlete yılın ikinci yarısı için 175 milyon levaya mal olacak.
 
Bulgaristan'da şu anda 430 bin kişi asgari ücretle çalışıyor. En çok asgari ücretle çalışanlar sektörü ise yüzde 35 ile inşaat olduğu açıklandı.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓